Ruimtevaart april 2014

De Europese Ruimtevaart Organisatie, de ESA, lanceerde op 3 april met succes de Sentinel-1A kunstmaan, de eerste in een reeks onder de overkoepelende naam “Copernicus”. Sentinel-1A is een radar-satelliet en kan doorheen de wolken en ‘s nachts opnames maken van de aarde. (zie foto hiernaast van ons land, met Brussel en Antwerpen)

Op Mars is de robot-jeep Curiosity van de NASA overgeschakeld van “rijden” naar “wetenschappelijk onderzoek” van de bodem. Op 2 april (dat is de 589 ste SOL of “Mars-dag”) kwam de robot aan bij “Kimberley”. Sinds de landing op 6 august 2012 heeft de robot precies 6,1 km gereden. Kimberley wordt de komende weken grondig onderzocht. Pas daarna rijdt Curiosity verder in de richting van de voet Mount Sharp.

En die goeie, ouwe, taaie robot-jeep Opportunity vierde op 25 januari 2014 zijn tiende verjaardag op Mars. De bouwers hadden gemikt op een levensduur van 3 maanden, dat is iets langer geworden...
Maar in het ontwerp van NASA-budget is geen geld meer uitgetrokken om de robot verder te laten werken vanaf 1 oktober.

Chang-e 3 landde met de robotjeep Yutu op de maan op 13 december van vorig jaar. Maar de jeep heeft amper 18 meter kunnen rijden. Over de oorzaak van het stilvallen is niets bekend gemaakt door de Chinezen. Chang-e 3 (de lander die Yutu op de maan zette) is wel operationeel en verricht astronomische waarnemingen.

De NASA heeft een rapport vrijgegeven over het incident tijdens een ruimtewandeling waarbij ESA-astronaut Luca Parmitano bijna verdronk in zijn ruimtepak. De oorzaak was een verontreiniging waardoor een onderdeel van het koelsysteem van het ruimtepak geblokkeerd geraakte, het koelwater weglekte en zich in de helm opstapelde. Maar waar die verontreiniging vandaan kwam is nog altijd niet bekend. De NASA had eerder waarschuwingen gekregen dat zo iets kon gebeuren, maar heeft niet preventief ingegrepen.

Voor lange bemande vluchten – naar Mars - was er de voorbije weken ook slecht nieuws.
Bij onderzoek op een dozijn Amerikaanse astronauten bleek dat het hart in gewichtloze toestand 9,4 % ronder wordt, waardoor het hart minder efficiënt werkt

Laat op 18 april (Belgische Tijd) lanceerde de Amerikaanse commerciële firma Space X een Dragon-vrachtcabine naar het ISS. De raket was wel uniek: langs de romp van de eerste trap vlogen vier landingspoten mee. SpaceX wil op termijn de eerste trap van de Falcon 9 op vaste grond laten landen op die vier poten. De eerste informatie is alvast dat de vier landingspoten de lancering en de val naar de oceaan hebben overleefd.

De Amerikaanse sonde Kepler heeft op 500 lichtjaar van ons een exo-planeet ontdekt, “Kepler-186f”, ter grootte van onze “aarde”. “Kepler-186f” ligt in een zone waar eventueel leven zou kunnen bestaan en het is een rotsachtige planeet zoals de aarde