Ruimtevaart augustus 2013

Na een reis van 2,4 km in drie maanden is de Mars-robot Opportunity van de NASA aangekomen aan de rand van Solander Point, een deel van de opgestuwde westelijke kraterwand van de krater “Endeavour” , een krater met een diameter van 22 km. Daar zal de robot Opportunity zijn zesde winter op Mars doorbrengen. Intussen rijdt die andere robot Curiosity tegen 4 meter per uur naar de voet van Mount Sharp.

Op 19 augustus zag een bemanningslid van het Internationale Ruimtestation ISS een afgebroken stuk van het ISS wegzweven. Blijkbaar de bescherming van een antenne op het Russische deel van het ISS. Over de oorzaak van het afbreken was bij het afsluiten van dit artikel nog niks bekend.

Minder goed verging het de Italiaanse ESA astronaut Luca Parmitano. Hij verdronk bijna in zijn ruimtepak tijdens EVA 23 op 16 juli. Geschat wordt dat 1 tot anderhalve liter water weglekte in de helm van zijn ruimtepak. Vermoed wordt dat het lek uit koelingssysteem van het ruimtepak kwam, maar de precieze oorzaak is bij het afsluiten van dit artikel nog onbekend.

En de verdere toekomst van het ISS roept ook vragen op. De ruimtevaartorganisaties die het ISS beheren (NASA, Roscomos, ESA, Jaxa, en CSA) vragen aan de politici voor het einde van dit jaar een beslissing over de verder financiering. Als men de voorlopige einddatum van het ISS in 2020 wil halen, moet dit jaar een politieke beslissing genomen worden over enkele investeringen om die vanaf 2015 uit te voeren.

Ook de financiële toekomst van de nieuwe Amerikaanse cabine Orion voor vier astronauten blijft weinig rooskleurig. De interne inspectiedienst van de NASA schreef midden augustus dat bij gelijkblijvende financiering vertragingen onafwendbaar zijn.

En naast de Orion-cabine werkt de NASA ook aan een nieuwe, grote raket (SLS bij gebrek aan een naam oftewel Space Launch System) die in een eerste versie tot 70 ton (van elk 1000 kg) naar de ruimte kan brengen. Maar de mogelijke opdrachten liggen nog lang niet vast. Twee opdrachten lijken de NASA wel mogelijk: bemanningen lanceren naar het ISS, maar daar is de SLS-70-ton dan weer te krachtig voor. Een tweede plan is een bemande vlucht om een planetoïde “te vangen” en naar een baan om de Maan te brengen. Maar dat idee vindt voorlopig geen steun in het Amerikaanse parlement.

Meer info kijk hier.