Ruimtevaart juli 2016

De Mars-robot Curiosity, alias "Mars Scientific Laboratory" stelt het goed, op enkele gaten in de wielen en wat kortsluitingen na. Om dat te tonen maakte Curiosity op 11 mei nog eens een selfie met Mount Sharp op de verre achtergrond. De foto werd een maand later vrijgegeven. Dat was dan op de 1.338ste Mars-dag of sol dat Curiosity op Mars actief was. De robot landde op 6 augustus 2012.

Zelfportret gemaakt op 12 mei 2016. Mount Sharp op de verre achtergrond, is zowat 5 km hoog. Om een idee te krijgen van de afmetingen: de wielen hebben een diameter van 50 cm en een “dikte” van 40 cm. Op de voorgrond het meest recente boorgatje.

Curiosity heeft in die tijdspanne zowat 5 km afgelegd. Op 4 juni 2016 heeft de robot voor de 12de keer een boormonster genomen in een laag zandsteen.

Curiosity heeft al 12 keer in de Mars-stenen geboord en 2 keer een losse grond opgeschept voor analyse. De robot landde op de plek die nu “Bradbury Landing” heet. De robot heeft zowat 8,6 km afgelegd sinds de landing.

De landingsplaats van Curiosity ligt in vlak terrein (Aeolis Palus of de Aeolis Vlakte, naar een vlakte in het oude Griekenland) in de Gale krater met de 5 km hoge berg “Mount Sharp” (Officieel: Aeolis Mons).

De krater Gale (diameter zowat 100 km) met in het midden Mount Sharp. En aan de voet van die 5 km hoge berg, de ellips waar Curiosity netjes in het midden geland is.

Al een paar weken na de landing was het voornaamste doel bereikt: op Mars waren alle chemische elementen aanwezig en is er ooit vloeibaar oppervlaktewater geweest, wat leven mogelijk kon maken, maar de robot heeft geen instrumenten aan boord om levensvormen op te sporen. Curiosity vond recent een mineraal (“tridymiet”, SiO²) dat op aarde voorkomt in vulkanische gesteenten, maar op Mars nooit eerder werd aangetroffen.

Herman Henderickx

Brussel, 19 juni 2016