Ruimtevaart juni 2013

Op 11 juni bracht de Chinese Shenzhou 10 (de vijfde bemande vlucht van de Chinezen) twee mannen en één vrouw (allemaal militairen) naar het al even Chinese ruimtelab Tiangong 1. Ze blijven 15 dagen in de ruimte (waarvan 12 in het ruimtelab), de langste bemande vlucht van de Chinezen tot nu toe. Na de terugkeer van de huidige bemanning is de rol van Tiangong 1 uitgespeeld en zal het boven de Stille Oceaan opbranden.

In het Internationale Ruimtestation, ISS, is de bemanning einde mei weer opgevoerd naar zes koppen, door onder meer de aankomst van een Italiaans ESA-astronaut, Luca Parmitano, de eerste van de nieuwe lichting ESA-astronauten. Eén van de eerste opdrachten van de zeskoppige ploeg was de aankomst midden juni van de Europese onbemande vrachtcabine ATV-4,“Albert Einstein”. Met 20.190 kg de zwaarste onbemande vrachtcabine die ooit naar het ISS is gestuurd.

Op Mars kan de onbemande robot Curiosity koers zetten in zuidwestelijke richting, naar de voet van Mount Sharp. Op weg naar Mars heeft Curiosity de kosmische straling gemeten. Volgens de huidige stralingsnormen van de NASA zou een bemande vlucht naar Mars en terug maar nipt mogelijk zijn.

De ouwe-taaie robot-jeep Opportunity heeft een nieuwe bestemming gekregen: "Solander Point" met verschillende geologische lagen. Van de landingsplaats van Opportunity tot de huidige standplaats heeft de robot 36,295 km afgelegd in een kleine 10 jaar.

Mars Express heeft foto’s doorgestuurd van één de grootste stroomgebieden op Mars, Kasei Valles, ten noordoosten van de Vales Marineres, de Grand Canyon van Mars.

Het meest sombere nieuws kwam dezer dagen uit Washington, waar het NASA budget voor 2013 (start op 1 oktober) wordt vastgelegd. Er is – voorlopig - geen geld uitgetrokken voor het kidnappen van een planetoïde (asteroïde in het Engels). Geld voor aardobservatie gaat naar het onderzoek van het zonnestelsel. In het voorgestelde budget zijn wel meer dollars ingeschreven voor de ondersteuning van de commerciële ruimtevaart en voor de bouw van de nieuwe reuze raket SLS.

Meer informatie over ruimtevaart juni 2013 kijk hier.