Ruimtevaart juni 2014

Als de Amerikaanse ruimtevaartorganistie, de NASA, niet jaarlijks 5% meer budget krijgt bovenop de inflatie, kunnen de Amerikanen een kruis zetten over het idee om mensen op Mars te laten landen. En zonder dat doel heeft bemande ruimtevaart geen zin. En met het nodige geld is kan best eerst opnieuw de maan worden bezocht. Dat zijn de hoofdpunten uit een raport dat de NRC begin juni publiceerde. De NRC is de “National Research Council” – de Nationale Raad voor Onderzoek – wat op vraag van het Amerikaanse parlement zulke technische aangelegenheden kan uitzoeken, in dit geval de vraag naar zin en onzin van bemande ruimtevaart.

SpaceX of te Space Exploration heeft einde mei de “Dragon V2” of te wel “Dragon Versie 2” voorgesteld, een cabine om tot 7 astronauten naar het ISS en terug te brengen. SpaceX brengt met onbemande Dragon-vracht capsules (dat is dan Dragon Versie Eén) naar het ISS onder contract met en voor de NASA. Die Dragon V1 kan ook met vracht landen.

Virgin Galactic heeft van de Amerikaanse overheid toestemming gekregen om korte commerciële vluchten op-en-neer naar de ruimte uit te voeren. Maar de klanten – en er staan er al 700 in de rij – niet hoger zullen geraken dan 80 km in plaats van de aangekondigde 100 km. En er zouden maar 4 passagiers meekunnen (plus 2 bemaningsleden).

Meer info kijk hier