Ruimtevaart mei 2013

De derde mini-satelliet van Belgische makelij draait vrolijk rond de aarde en heeft een eerste foto doorgestuurd naar de aarde. Proba V (V voor Vegetatie) is gebouwd door het vroegere Verhaert in Kruibeke (overgenomen door het Britse QinetiQ Space) en gelanceerd op 7 mei met de tweede lancering van de Europese Vega-raket.

De onbemande Mars robot jeep Curiosity heeft een gaatje geboord in een nieuwe rots op 2,75 meter van waar voor het eerst is geboord. Het boormateriaal wordt nu onderzocht. Inmiddels heeft de NASA robot jeep Opportunity, die al negen jaar op Mars rondrijdt, 35,744 km afgelegd, een Marsiaans record! De Sovjet jeep Loenokhod 2 reed in 1973 zowat 35,760 km over de maan.

Bij de Nederlandse onderneming “Mars One” hebben begin mei 78.000 mensen gemeld om tegen 2023 een kolonie op Mars te stichten, maar zonder terugkeer naar de aarde!

De NASA houdt meer en meer rekening met vertragingen bij de hervatting van Amerikaanse bemande vluchten naar het ISS. Er werd gemikt op 2016. Maar recent heeft de NASA met het Russische Roscosmos afgesproken om plaatsen in de Sojoez te reserveren tot het midden van 2017.

De bedrijven voor commerciële bemande vluchten testen volop hun materiaal. Maar ze zijn nog lang niet toe aan vluchten met passagiers. Virgin Galactic heeft voor het eerst de motor van SpaceShip 2 in de lucht getest. De Lynx deed dat op de grond. En mini-shuttle “Dream Chaser” wordt eerdaags getest tijdens proeven in vrije val.

De Amerikaanse exo-planeten-jager Kepler is defect. Waarschijnlijk is het gedaan met de zoektocht naar exo-planeten, waarvan Kepler er al om en bij de 130 met zekerheid heeft ontdekt en nog eens bijna 3.000 die op bevestiging wachten.

Voor het eerst heeft de NASA een eerste, ruwe topografische kaart van de maan Titan van Saturnus samengesteld. De kaart toont de polen merkelijk lager liggen dan het terrein op de evenaar.

Meer info zie hier