Satelliet fotografeerde bouwplaats van de Extreme Large Telescope

 

De gepresenteerde beelden zijn gemaakt door Planet-satellieten (*) op 1 februari en 28 april 2022. Ze tonen de plaats waar de bouw van een van de belangrijkste astronomische instrumenten van de mensheid aan de gang is: de ELT of de Extreme Large Telescope van ESO.

Bij de foto: De bouwplaats van de ESO’s Extremely Large Telescope (ELT) per 1 februari 2022. Bron: Planet.

Bij de foto: De bouwplaats van de ESO’s Extremely Large Telescope (ELT) op 28 april 2022. Bron: Planet


ELT wordt het grootste observatorium op de grond dat onderzoek doet in het optische bereik. Het centrale onderdeel is een enorme roterende koepel van 80 m hoog en een gewicht van 6.100 ton. De diameter van de koepelzaal wordt 88 m, vergelijkbaar met de oppervlakte van een voetbalveld.

Een hoofdspiegel van 39 meter bestaande uit 798 afzonderlijke zeshoekige segmenten met een totale oppervlakte van 978 m2 en een gewicht van 132 ton zal in de koepel worden geplaatst. Het wordt in realtime bestuurd door een systeem van uiterst nauwkeurige sensoren die zorgen voor een constante optische uitlijning. Hierdoor zal het observatorium 15 keer meer licht kunnen opvangen dan de grootste operationele optische telescopen.

 

 

Bij de foto: Zo zal de afgewerkte ELT er moeten uitzien. Bron: ESO


Het ontwerp van de ELT voorziet ook in het gebruik van een fundamenteel nieuwe adaptieve optische technologie, die in staat is om de vervorming van beelden van hemellichamen die door de atmosfeer van de aarde worden veroorzaakt, maximaal te corrigeren. Verwacht wordt dat het nieuwe observatorium exoplaneten rechtstreeks zal fotograferen, hun atmosfeer zal bestuderen, de geboorte van nieuwe planetaire systemen zal observeren en ook zal helpen bij het meten van de versnelling van de uitdijing van het heelal.

De fundering van de ELT werd in februari 2022 voltooid. Hierdoor kon begonnen worden met de constructie van de draagconstructie van de koepel, waarbinnen de ELT zal worden geplaatst. Een vergelijking van satellietbeelden maakt het mogelijk om de voortgang van de bouw van het observatorium in de komende maanden te beoordelen. Momenteel staat de ingebruikname van de ELT gepland voor 2027.


Vertaling:
Jan Vyvey
Bron: Universe Magazine


(*) Zie https://www.planet.com/