Saving Private Orion editie 2023

Tel sterren in het sterrenbeeld Orion tussen 12 en 21 februari 2023 en vecht mee in de strijd tegen lichthinder! 

Neem ook deel aan onze kijkavonden op vrijdag 17 februari en dinsdag 21 februari.

Vlaanderen telt zes volkssterrenwachten. Allemaal hebben ze als belangrijkste doel om de wonderen van het universum dichter bij het grote publiek te brengen. Je kan hen bezoeken om door één van hun telescopen het zwerk te bestuderen.

Dat was een eitje in de periode van hun stichting, bij sommigen al flink meer dan honderd jaar geleden. Dat was een tijd dat de Melkweg nog zonder problemen vanuit stadscentra te zien was.

Hoe anders is de situatie vandaag, anno 2023. De enorme lichthinder afkomstig van industrie, wegen, sierverlichting, glastuinbouw, recreatie en noem maar op heeft als gevolg dat tussen aarde en hemel een diffuse lichtwaas is ontstaan die ons letterlijk het zicht op de sterren langzaam maar zeker ontneemt. 

Ons bioritme - en in ons kielzog dat van menig dier en plant - raakt ontregeld door het ontbreken van donkerte. 

Lichthinder lijkt banaal, maar het heeft verrassend verreikende gevolgen. Het ontregelt ons slaapwaakritme, om maar iets te zeggen. Het leidt tot massale vogelsterfte. Tal van diersoorten lijden onder een overdaad aan kunstlicht. Nochtans kunnen we met een aantal simpele ingrepen al een groot verschil maken. Met het stertelproject Saving Private Orion willen we het brede publiek inschakelen om deze problemen aan te kaarten. Lees hieronder hoe je dat kan doen!

 

TEL MEE!

Vul van 12 en 21 februari 2023 je waarnemingen in via deze link!

Tips nodig, volg het "stappenplan stertellen" van onze Gentse collega's, dat je vindt via deze link!

 

Foto: Sven De Deyne

Deze opname toont het sterrenbeeld Orion en de ruime omgeving.

Opgelet: Voor het maken van deze foto werden meerdere opnames samengevoegd waardoor veel meer licht kan opgevangen worden dan je met het blote oog kan zien! Als je zelf sterren gaat tellen in Orion, zal je zoveel sterren nooit kunnen zien, zelfs al trek je naar een hele donkere plaats.