Spitzer getuige van planetoïde botsing

De Spitzer Spacetelescope, van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, was getuige van een enorme stofuitbarsting rond de jonge ster NGC 2547-ID8. Dit is mogelijk het resultaat van een botsing tussen 2 grote planetoïden. Het zijn zulke botsingen die uiteindelijk kunnen leiden tot de vorming van nieuwe planeten.

Hoewel dit niet de eerste maal is dat Spitzer zo’n spektakel mocht aanschouwen, is het wel de eerste maal dat er gegevens verzameld zijn, van het jonge zonnestelsel, van zowel voor als na de botsing. Het biedt als het ware een inkijk in de vorming van rotsachtige planeten zoals onze planeet aarde. (Lees hier meer over het onstaan van planeten.)

De Spitzer Telescope deed de waarneming met zijn infrarode warmtecamera. Die stond al langer gericht op de dikke stofwolken rond NGC 2547-ID8. De leeftijd ervan wordt geschat op 35 miljoen jaar en is gelegen op een afstand van 1200 lichtjaar in het sterrenbeeld Zeilen.

Er werden al kleine fluctuaties in de stofhoeveelheid waargenomen wat al wees op het voorkomen van meerdere botsingen tussen verschillende planetoïde. Begin mei 2012 werd besloten om de Spitzer vaker en langer naar de ster te richten. Dit leidde uiteindelijk tot de getuigenis van de spectaculaire botsing.

Het onderzoeksteam gaat door met de observatie van de ster om de opwellingen in de stofwolk verder te onderzoeken. Zo kunnen ze bepalen hoe vaak ze voorkomen en mogelijk opnieuw getuige zijn van een grote botsingen.

Lees hier meer. (NASA website: Engelstalig)


Deze artistieke impressie toont de onmiddelijke navolging van de botsing tussen 2 grote planetoïden rond de ster NGC 2547-ID8. (Bron: NASA/ JPL / Caltech)