TESS is klaar voor liftoff!

UPDATE: lancering uitgesteld naar morgen 18 april! Onderzoekers controleren de navigatiesystemen van de Falcon 9.

NASA’s volgende exoplanetenjager TESS wordt vandaag om 18u32 (EDT) (vannacht 00u32 lokale tijd, .red). De Transiting Exoplanet Survey Satellite is klaar voor een ritje op de Falcon 9 raket van Space X.

TESS is ontwikkeld om op zoek te gaan naar exoplaneten met de overgang- of transitie-techniek. Met de ruimtetelescoop gaan astronomen op zoek naar kleine schommelingen in de lichtsterkte van een ster. Dit kan duiden op een exoplaneet die de ster tijdelijk gedeeltelijk bedekt, een overgang. Dezelfde methode wordt gebruikt door de bekende Kepler ruimtetelescoop die al zo’n tweederde van de reeds 3700 ontdekte exoplaneten wist te vinden.

Als alles volgens plan gaat zal TESS zich in een lange omloop rond de aarde nestelen ergens in de maand juni. Vanuit die positie gaat hij op jacht naar andere werelden die zich relatief dichtbij de zon bevinden. Volgens missieleiders zouden dat er wel duizenden kunnen zijn!

De nieuwe ruimtetelescoop is er niet enkel om het aantal gevonden exoplaneten een boost te geven, maar zoekt ook naar interessante exoplaneten ,voor toekomstige meer geavenceerde telescopen zoals de James Webb (2020), om verder te onderzoeken.

NASA's TESS telescope klaar voor lancering (NASA)

De lancering is live te bekijken via https://www.nasa.gov/nasalive. – vannacht om 00u32!

Space X zal de eerste trap van de tweetrapsraket Falcon 9 opnieuw laten landen op een “drone” schip. Bovendien zullen ze nu ook de neus van de raket (bescherming cargo) van de raket recupereren, met meer traditionele parachutes. Een nieuwe stap richting een volledig herbruikbare raket, die de kosten moet drukken en de ruimte toegankelijker moet maken. Dat het de raket ook een klein beetje milieuvriendelijker maakt, is ook mooi meegenomen.