Tianwen 1 in een baan om Mars

Vandaag 10 februari rond 13u onze tijd zou Tianwen 1, een Chinese Marssonde, in een baan om Mars moeten komen. En ondertussen werd officieel bevestigd dat dit inderdaad ook zo gebeurd is. 


Wat is Tianwen 1?
Tianwen 1 ("Vragen over de hemel") is de tweede Chinese Marssonde. De eerste was Yinghuo-1, welke in november 2011 gelanceerd werd samen met de Russische Fobos-Grunt, maar de hoofdmotor van de Russische sonde liet het afweten en de twee Marssondes bleven in een baan om de Aarde. Tianwen 1 werd in juli 2020 gelanceerd met een Chinese raket. De Marssonde is een combinatie van een omlooptuig, een lander en een rover.

Wat gaat er straks gebeuren?
China heeft nog geen details vrijgegeven. Al wat we weten is dat ergens rond 13 uur onze tijd de sonde afgeremd gaat worden zodat Tianwen 1 in een baan om Mars kan komen. Dat moet dan een lagere Marsbaan worden zodat de vermoedelijke landingsplaats kan bestudeerd worden. De landing zelf is wellicht voorzien voor mei (misschien eind april). Het omlooptuig blijft uiteraard zijn werk verderzetten in een baan om Mars.

Tijdschema (niet officieel):
Tijdstippen (uu:mm:ss) in onze tijd:
12:52:30 Start motor voor Mars Orbit Insertion
13:02:42 Enter communication blackout
13:08:12 Einde Mars Orbit Insertion
13:37:02 In het midden van de communication blackout
13:58:24 Terug verbinding met de sonde.
Officiële berichten waren er niet tijdens heel het maneuver, maar radioamateurs in Duitsland konden met een 20 meter antenne het signaal van de Low Gain Antenna opvangen. En dat kwam terug ter beschikking op het geplande moment. Wat een indicatie lijkt te zijn dat alles goed verlopen is. Officiële bevestiging laat ondertussen nog op zich wachten 

Kan ik dit live volgen?
Goeie vraag. Voorlopig is er geen weet van een mogelijke live uitzending.
Mocht dat in de loop van de dag veranderen, dan voegen we hier de links nog toe.

Meer info:
Die vind je o.a. terug in Urania's ruimtevaartbabbel.
RB14 - Tianwen 1 - Met China naar Mars.


Maar ook:
RB28 - Drie sondes komen bij Mars aan.
RB13 - Al AMal - Naar Mars met de Verenigde Arabische Emiraten.
RB12 - Het Grote Gruwelijke Marsmonster.