Venusovergang op woensdagochtend 6 juni 2012

Op woensdagochtend 6 juni 2012 vindt van 0h09 tot 6h55 een Venusovergang plaats. Dit is een van de meest zeldzame verschijnselen in ons zonnestelsel. Van deze transit is enkel het einde te zien vanuit België!

De vorige overgang vond plaats op 8 juni 2004 en was toen helemaal zichtbaar in ons land. De volgende Venusovergang is pas zichtbaar op 11 december 2117. Dit zeldzame verschijnsel komt slechts eens in de 105 - 120 jaar voor.

Tijdens de zonsopkomst zullen we de planeet over de zonneschijf zien passeren. De Venusovergang zal zichtbaar zijn voor onze streken bij zonsopkomst vanaf 05h29m. Wij gaan mooi het einde zien van deze overgang zijnde het derde contact of de tweede inwendige aanraking om 06h37m24s, en het verschijnsel is volledig voorbij na het vierde contact of de tweede uitwendige aanraking om 06h55m03s. Bij het derde contact staat de zon op 8 graden hoogte in het NO en bij het vierde contact staat de zon op 11 graden hoogte ook in het NO aan de hemel.

Venusovergang om 05h30

Venusovergang om 06h37

Venusovergang om 06h55

Urania open tijdens Venusovergang

Als je nog meer wil zien van dit verschijnsel dan moet je door een telescoop kijken met zonnefilter. Urania is die ochtend geopend vanaf 5 uur en dan kan je door verschillende telescopen veilig kijken naar de Venusovergang.Tot 8 uur kan je de Venusovergang volgen en genieten van een lekker ontbijt. Toegang is gratis, maar voor het ontbijt vragen we €5 pp en eclipsbril is te krijgen in de astroshop aan €2. Inschrijven voor het ontbijt kan via info@urania.be

Kijkmoment Venusovergang MAS

Urania organiseert ook een uniek kijkmoment op het dakterras van het Museum aan de Stroom. Die ochtend, 6 juni, om 5 uur kunnen 150 personen dit moment bijwonen. Urania zal zorgen voor enkele kleine telescopen om veilig naar de overgang te kijken en er zijn ook eclipsbrillen verkrijgbaar om veilig met het blote oog naar de zon te kijken. De toegang is gratis, maar geïnteresseerden moeten wel op voorhand reserveren via info@urania.be

Bescherm steeds je ogen !

Kijk nooit naar de zon zonder eclipsbrilletje ! Gebruik ook geen andere hulpmiddelen: deze houden misschien wel het licht tegen, maar niet noodzakelijk andere schadelijke zonnestraling. Gebruik ook nooit het eclipsbrilletje in combinatie met een verrekijker of telescoop. Het niet naleven van deze eenvoudige instructies kan onherstelbare oogschade veroorzaken. Eclipsbrilletjes zijn verkrijgbaar in de Astroshop op Urania.