Verblijf in de ruimte maakt astronaut Scott Kelly jonger dan zijn tweelingbroer.

Voormalig NASA astronaut Scott Kelly keerde begin maart terug van een 340 dagen durende ruimtereis aan boord van het Internationaal Ruimtestation. Zijn tweelingbroer Mark die op de Aarde achterbleef werd hierdoor nog ouder dan hem.

“Ik was voorheen slechts 6 minuten ouder dan Scott, maar nu ben ik dus 6 minuten en 5 milliseconden ouder,” aldus Mark Kelly. Mark, voorheen zelf een NASA astronaut, grapte nog dat door de hogere dosis kosmische straling die zijn broer ondergaan heeft, hij misschien toch nog sneller zou verouderen dan hem.

De speciale relativiteitstheorie van Einstein houdt immers in dat de tijd trager gaat voor voorwerpen die sneller bewegen dan voor voorwerpen die stilstaan. De verschillen zijn pas echt merkbaar wanneer we spreken over zeer hoge snelheden zoals de lichtsnelheid (300 000 km/s). Toch zijn de effecten ook merkbaar bij veel lagere snelheden zoals een astronaut in een baan rond de Aarde (28 000 km/h) of een satelliet die omheen de Aarde zoeft. GPS-satellieten zouden bijvoorbeeld zonder correcties in hun klokken niet nauwkeurig kunnen werken.

Hoewel Scott Kelly 340 dagen alleen de ruimte in ging zonder zijn broer, maakte die wel deel uit van het experiment. Mark gold als een controle om te kijken wat de invloed is van een éénjarige-reis in de ruimte op een mens. De resultaten van deze tweeling-studie moet wetenschappers meer informatie verschaffen over de toekomstige bemande missies naar Mars. Niet alleen over lichamelijke aspecten, maar ook over de niet te onderschatten psychologische gevolgen van zo’n onderneming. De resultaten van het onderzoek worden volgend jaar verwacht.

Voormalige astronauten Scott en Mark Kelly met CNN reporter Sanjay Gupta op de International Space Station Research and Development 2016 conferentie in San Diego. (Twitter @StationCDRKelly)