Wat brengt 2013 op het gebied van ruimtevaart?

Hèt nieuws van het voorbije jaar 2012 was zonder twijfel de “hijskraanlanding” op Mars van het Amerikaanse onbemande rijdend lab Curiosity. Die robot werkt prima en zal in 2013 allicht voor verrassingen zorgen.

De Europese Ruimtevaart Organisatie, de ESA, zal midden maart de langverwachte kaart voorstellen van de kosmische achtergrondstraling gemaakt door de ESA-sonde “Planck”.

Dit jaar is het qua bemande ruimtevaart vooral uitkijken naar China. Van de zomer brengt een Chinese Shenzhou-cabine voor de tweede keer een driekoppige bemanning naar het Chinese ruimtelab Tiangong-1. Dat wordt dan de vijfde Chinese bemande vlucht naar de ruimte.

In de VS moet 2013 het jaar worden van de doorbraak van het contractuele vrachtvervoer naar het ISS.

Diverse privé firma’s willen mensen even op en neer laten vliegen tot net boven 100 km hoogte, waar formeel de ruimte begint. Maar er is weinig concrete vooruitgang. Het Brits-Amerikaanse “Virgin Galactic” lijkt het verst te staan. Maar acht jaar na de eerste demonstratievlucht zonder passagier is er nog altijd geen datum voor de eerste vlucht met passagiers.

Zie link voor meer informatie over Ruimtevaart in 2013.