Wuif naar Saturnus

Deze vrijdag zal de ruimtesonde Cassini een van de belangrijkste fotoreeksen van dit jaar maken.  Op die dag kan de sonde beelden maken van het ganse Saturnus-syteem.  De planeet zelf zal de zon verduisteren en zo krijgen we een duidelijk beeld van de ringen rond deze planeet.  Een erg leuke bonus is dat ook de Aarde zal zichtbaar zijn op deze beelden.

Met deze beelden wil men vooral meer te weten komen over zwakke ringen.   Door deze mosaic te vergelijken met een eerdere die men heeft gemaakt in 2006, hoopt men ook een duidelijker beeld te krijgen van de veranderingen tijdens de afgelopen 7 jaar(dit is ongeveer een Saturnus-seizoen).  In 2006 heeft men op deze manier de erg stoffige E-ring ontdekt.  Deze ring wordt gevoed door de maan Enceladus en vertoont erg grote verschillen in helderheid en kleur. Door gegevens te verzamelen van de verschillende meetinstrumenten aan boord (zowel visueel, als infrarood) hoopt men een duidelijker beeld te krijgen van de verschillende factoren die inspelen op de ringen.

Beeld: NASA/JPL-Caltech

 

Maar wat natuurlijk het leukste is, is dat Cassini een foto kan maken van de Aarde (en van ons allemaal) vanop een afstand van ongeveer 1.44 miljard kilometer.   We hebben nog maar twee keer eerder een foto kunnen maken van zo ver weg.  De eerste was een foto die 23 jaar geleden gemaakt werd door de Voyager 1 op een afstand van 6 miljard kilometer.  De andere foto werd ook door de Cassini sonde gemaakt in 2006 van een afstand van ongeveer 1.49 miljard kilometer.  Vanop zulke afstanden is de Aarde natuurlijk niet veel groter dan een pixel, maar het is de gedachte die telt.

Naar aanleiding van deze foto organiseert het Jet Propulsion Labatory een uniek initiatief.  Ze nodigen alle waarnemers uit om die avond zeker te gaan waarnemen en te zwaaien naar onze fotograaf en Saturnus.  Indien je hier dan een foto van maakt kan je deze posten op de Flickr Groep Wave at Saturn, op de speciale Facebook pagina of je kan foto's op Twitter ook taggen met #waveatsaturn.  Indien ze voldoende foto's ontvangen zullen ze hiervan een speciale collage maken.

Deze vrijdag houden wij onze maandelijkse waarnemingsavond.  Tijdens deze avond zullen wij ook meedoen met dit intiatief en een foto posten met al onze bezoekers.  Iedereen is welkom.