Yuri's Night - Enkele activiteiten in België

In de ruimtevaart is 12 april een belangrijke datum. Want die dag in 1961 werd Yuri Gagarin in een baan om de aarde gelanceerd. Gagarin werd zo de eerste mens in de ruimte. Twintig jaar later, op 12 april 1981 vertrok op het Kennedy Space Center het ruimteveer Columbia met aan boord John Young en Bob Crippen voor de eerste vlucht van de Amerikaanse Space Shuttle. 

Yuri’s Night is een wereldwijd initiatief dat sinds 2001 probeert die verjaardag extra aandacht te geven. Ook in België zijn er dit jaar enkele evenementen. Een drietal zetten we hier voor u op een rijtje. 

Met volkssterrenwacht Urania organiseren we op vrijdag 9 april een livestream naar aanleiding van de lancering van de Russische Soyuz MS-18. Deze capsule zal die dag – als alles goed gaat – nog koppelen met het International Space Station (ISS). Meer detail in onderstaande link.  

 

Op maandag 12 april organiseert het SCK-CEN een namiddag (van 14u15 tot 18u30) met allerlei bijdrages uit binnen- en buitenland, met als rode draad het belang van België in de bemande ruimtevaart: “Why Belgium Matters? (60 Years of Humans in Space / 20 Years of Crewed ISS Operations)”. 

Omwille van COVID-19 werd dit een online event dat je gratis kan volgen mits inschrijving. Het volledige programma en de mogelijkheid tot registratie vind je hier. Na registratie ontvang je een link voor het event.

Diezelfde maandag 12 april maar dan in de avonduren (vanaf 19u) organiseert Astropolis (Oostende) het event “Yuri’s night: 60 jaar bemande ruimtevaart”: Een drietal voordrachten die een beetje de geschiedenis en de toekomst van de bemande ruimtevaart samenvatten. De drie voordrachten worden gevolgd door een panelgesprek. Urania’s ruimtevaartbabbelaar Koen Geukens is één van de drie sprekers.

Meer details via deze link.