Ze is er, ze is er!!!

Vandaag was het zover, na maanden van voorbereiding eindelijk vrijdag 20 maart, de dag van de zonsverduistering. Omstreeks 9u opende Volkssterrenwacht Urania haar deuren voor ruim 400 eclipsbezoekers. Aanvankelijk leek de dichte bewolking een domper op de feestvreugde te gaan zetten. Een klein half uurtje later scheen de zon dan toch af en toe door de wolken waardoor de aanwezige mensen alsnog dit zeldzame hemelverschijnsel konden waarnemen.

Hoewel de kijkomstandigheden niet optimaal waren, hebben veel mensen op een unieke manier kunnen kijken, namelijk met het blote oog! Het dikke wolkendek filterde de schadelijke straling en verstrooide het zonlicht op zo'n manier dat kijken met het blote oog mogelijk werd. Dit kan onder heldere omstandigheden enkel bij de totaliteitsfase van een totale zonsverduistering. Al bij al dus geen ideale omstandigheden, maar daarom niet minder speciaal. Daarbovenop zorgde het verschijn- en verdwijntrucje van de zon als het ware voor een live time lapse,  wat de verschillende fasen van de verduistering nog eens zo duidelijk maakten.

 

De zon schijnt dan toch door de wolken door (Urania).

 

Ook de maximale verduistering is bij ons even zichtbaar geweest en dat zorgde dan weer voor heel wat lachende gezichten en de nodige oh's en ah's. Tijdens deze fase van de eclips werd het ook merkbaar donkerder (alsof het terug 's ochtends vroeg werd) en ook het kwik leek heel eventjes te zakken zo blijkt uit onze metingen uit de weertuin en de verklaringen van heel wat aanwezigen.  De afloop van de eclips mochten we helaas niet meer meemaken, maar toen konden mensen al genieten van hun welverdiende drankje.

 

Tal van enthousiaste bezoekers wachten geduldig op een eerste glimp van de zon (Urania). - Ook de schoolgaande jeugd was zeer enthousiast (Urania).

 

Telescopen waren vandaag helaas uitgerust met een te sterke filter (Urania).

Niet alleen op onze sterrenwacht kon de eclips op heel wat bijval rekenen, maar ook ver daarbuiten. Urania verkocht over het hele land zo'n 200 000 eclipsbrillen waarvan 1000 bestellingen werden verwerkt via de online astroshop in minder dan 40 dagen tijd. Met als hoogtepunt woensdag 11 maart waarbij niet minder dan 100 bestellingen werden geplaatst op een halve dag tijd. Dat zijn 50 keer meer bestellingen dan een gewone doordeweekse dag! De Urania brillen werden dan ook over het hele land gespot onder meer ook in de Hoge Venen, een van de beste waarnemingsplaatsen van vandaag.

Nog eens zo'n 4000 mensen volgde de zonsverduistering via onze livestream op de Urania website, die voor de gelegenheid zo'n 13 000 bezoekers mocht ontvangen. De eclips2015 website van de Vlaamse Volkssterrenwacht deed nog beter met 30 000 unieke bezoekers. Heeft u onze livestream niet kunnen volgen? Geen nood u kan de beelden hier opnieuw bekijken!

Dat een livestream opzetten op Urania geen amateurwerk is dat spreekt voor zich.
Met dank aan onze vrijwillige IT-specialisten om deze prachtige gebeurtenis vast te leggen! (Urania).


Urania was ook aanwezig op de Faeröer eilanden om de totaliteit van deze eclips te bewonderen. Hoewel de bewolking dermate groot was dat de kans op het zien van de eclips erg klein was, zorgde een kleine opklaring uiteindelijk toch voor een nooit geziene vreugde. Of hoe de spanning van een dichte bewolking alsnog een extra dimensie kan geven aan een prachtig hemelverschijnsel. Dat bewijst onze collega Werner Hamelinck die ter plaatse was, kijkt u maar even mee

Werner gaat even door zijn dak en voor zij die ooit een totale zonsverduistering hebben gezien, weten waarom (vrt).


Werner en zijn reisgezellen doen u de groeten vanop de Faeröer eilanden (Urania).


Voor wie zelf ook een totale zonsverduistering wil meemaken en niet wil wachten tot 2090 kan samen met Urania een eclipsreis maken. De eerstvolgende reis gaat volgend jaar (2016) richting Indonesië. Inschrijvingen of meer informatie vindt u hier

 

Extra

- Heeft u zelf foto's genomen van deze leuke gebeurtenis? Of heeft u misschien het gebeuren gefilmd? Stuur ze dan zeker door naar info@urania.be en wie weet belandt jouw foto op onze website en de eclips2015.be website.

- Ook Radio2 - Antwerpen  was hier op urania aanwezig: bekijk de beelden via facebook - https://nl-nl.facebook.com/Radio2antwerpen

- Weersatellieten waren ook even in de war. Is het nu nacht of dag Frank? http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/weer/1.238640 (vrt)