Zonsverduistering 10 juni 2021 (UPDATE 3/6)

*** UPDATE 3 juni ***

 

  

 

 

  • De weersvoorspellingen voor 10 juni zijn gunstig!
  • Eclipsbrillen bestellen:
    • Bestellingen ontvangen en betaald VOOR MAANDAG 7 JUNI OM 12 U. 'S MIDDAGS worden nog verzonden.
    • Vanaf maandag 12 u. 's middags: online bestellen is nog mogelijk MAAR ENKEL MITS AFHALING TER PLAATSE. Extra openingstijden van onze astroshop worden hier binnenkort getoond!
    • Je kan tijdens de extra openingsuren ook langskomen om brillen te kopen!
  • Er zijn nog tickets beschikbaar om de eclips door een telescoop te bekijken! Bestellen via onze online activiteitenshop!

 

Op donderdag 10 juni vindt er hoog in het noorden een ringvormige zonsverduistering plaats. Ook vanuit België geniet je mee van dit bijzondere hemelverschijnsel, weliswaar slechts gedeeltelijk. Vanuit Antwerpen en omstreken gezien vangt de eclips aan om 11.17 uur (MEZT). Een goed uur later, om 12.20 uur, is de zon maximaal bedekt. Waarbij zo'n 27% van de zonnediameter verdwijnt achter de maan. Om 13.25 uur maakt de maan het laatste contact met de zon en is de eclips voorbij. Ga je de zonsverduistering waarnemen, bescherm je ogen dan met een zonnefilter. Een eclipsbril is een eenvoudige en veilige methode. Eclipsbrillen zijn verkrijgbaar via eclipsbril.be

Meer informatie over deze eclips vind je op www.eclips2021.be Een informatiecampagne van de Vlaamse Volkssterrenwachten die bestaat uit: een website, infobrochure, presentatie, oogveiligheidsposter en een korte infovideo. 

Urania opent die dag ook de deuren voor het publiek van 11 tot 14 uur. 

 

LEES VERDER ONDER DE VIDEO

 

Computersimulatie van de eclips op donderdag 10 juni zoals gezien vanuit Brussel.

 

Bekijk de eclips door een telescoop met veilige zonnefilter.

Urania is die dag open voor publiek van 11 u. tot 14 u. 

Een toegangsticket kost 5 euro en dient vooraf online aangekocht te worden. Het aantal plaatsen is beperkt en de geldende coronamaatregelen (mondmasker, afstand houden, handhygiëne) zijn van toepassing.

Een veilige eclipsbril is in de toegangsprijs inbegrepen.

Je ticket biedt tevens toegang tot onze permanente tentoonstelling met unieke meteorietcollectie.

Ook onze Astrobar is opnieuw open om je dorst te lessen!

Tickets zijn niet terugbetaalbaar bij slecht weer! We voorzien dan als vervanging een voorstelling van de sterrenhemel in het Urania Planetarium.

 

livestream

We zenden tevens een livestream uit! Daarin worden livebeelden van de zon getoond en vertellen onze educatief medewerkers leuke anekdotes over de zon en eclipsen.

Volg de livestream: https://youtu.be/xwhlzbizlsw