Ruimtevaart juli 2013

Voor de EVA controleert Luca Parmitano zijn ruimtepak in het luchtsas “Quest” (Amerikaanse module) voor het incident.ISS

Bijna had de ruimtevaart een eerste verdrinkingsdode in de ruimte gekend! Tijdens zijn tweede EVA °) (ruimtewandeling) op 16 juli ging bij de Italiaanse ESA-astronaut Luca Parmitano naar schatting 1,5 liter water rond zweven in zijn ruimtepak. (In de gewichtloze toestand gaat vrij water als bollen rond zweven.) Parmitano kreeg zo water in zijn neus, zijn mond en zijn oren. De ruimtewandeling werd voortijdig afgeblazen. Toen Parmitano weer de luchtsluis “Quest” van het ISS bereikte, kon hij niet meer spreken en hoorde ook niks meer, Zijn maats hielpen hem uit zijn ruimtepak en dweilden het zwevende water op. Mogelijk lekte de koeling van zijn ruimtepak. Daar zit zowat 4,5 liter in. Maar zekerheid was er bij het afsluiten van dit artikel nog niet. Later zei Parmitano dat hij zich had gevoeld als een goudvis in een bokaal.

De EVA van Luca Parmitano en zijn Amerikaanse maat Chris Cassidy was onder meer een voorbereiding voor de aankomst van een Russisch lab “Nauka” (in het Amerikaans “Multi Purpose Laboratory module”) eind dit jaar of begin 2014. Of die streefdatum gehaald wordt, is nog maar de vraag na het mislukken van een Proton raket bij de lancering op één juli door een foute montage van een sensor. De Russische modules van het ISS werden gelanceerd met een Proton raket.

NASA

De nieuwe, zware raket van de NASA, het “Space Launch System” oftewel SLS, zal waarschijnlijk meer kosten dan de shuttle! Het SLS is de nieuwe raket die de shuttle moet vervangen en 70 tot 130 ton (Amerikaanse short ton van 900 kg) moet lanceren. Het Amerikaanse webtijdschrift “Space Review” vond geen betrouwbare raming van de kost per lancering. “Space Review” komt tot de conclusie dat de NASA met de huidige budgetten wel het SLS kan bouwen, maar niet het materiaal om naar de maan, een planetoïde of Mars te vliegen. Of omgekeerd. Bovendien zou slechts om de twee jaar één SLS worden gelanceerd en niets aan het SLS is herbruikbaar. Intussen zoekt de NASA naar opdrachten en data voor de lanceringen van het SLS. De eerste lancering (Exploration Mission 1 of EM-1) stond en staat ingeschreven voor 2017. Oorspronkelijk een onbemande vlucht die enkele dagen in een baan om de Maan blijft. In het nieuwste voorstel wordt dat een vlucht van 7 tot 10 dagen maar zonder in een baan om de Maan te komen.

De tweede lancering (Exploration Mission 2 of EM-2) was oorspronkelijk gepland in 2021 als eerste bemande lancering met een SLS. De bemanning zou een planetoïde bezoeken, al dan niet die in een baan om de Maan. Nu is het voorstel om die eerste bemande vlucht met een SLS al in 2019 te houden voor een missie van 25 dagen tot 70.000 km voorbij de Maan en 3 tot 4 dagen in baan rond de Maan. De beslissing zou later dit jaar vallen.... maar kan natuurlijk later nog worden herzien.

Proba V

Begin juli vond in Antwerpen een conferentie plaats over de eerste resultaten van Proba V, de Belgische satelliet die de plantengroei op aarde bestudeert. In Antwerpen werd de eerste fotomozaïek van de vegetatie van de hele aarde voorgesteld.


Chinese ruimtevaart

Op 26 juni landde de driekoppige bemanning van de Chinese Shenzhou 10  (bevelhebber Nie Haisheng; 48, vloog al in 2005, Zhang Xiaoguang; 47 en Wang Yaping ;33 en de tweede Chinese vrouwelijke astronaute). Het was de vijfde bemande vlucht van de Chinezen. Het trio bleef twee weken in de ruimte waarvan tien dagen aan boord van het eveneens Chinese ruimtelab Tiangong-1. Er komen geen nieuwe bemande vluchten naar het ruimtelab dat eind september opbrandt in de atmosfeer. Dan is het wachten opTiangong-2, waarschijnlijk in 2015, en een volwaardig Chinees ruimtestation rond 2020..

ESA

De ESA heeft de configuratie vastgelegd van de Ariane 6 (opvolger van de huidige Ariane 5 die 20 ton in een baan kan brengen). Er is – verrassend - gekozen voor een eerste en tweede trap met vaste bandstof en een derde trap met herstartbare motor op vloeibare waterstof en dito zuurstof. Omdat de Ariane 6 vooral een Frans geesteskind is, kreeg de configuratie de naam “PPH”, “poudre, poudre, hydrogène”. De Ariane 6 moet geostationaire satellieten van 3 tot 6,5 ton lanceren. De huidige Ariane 5 kan twee geostationaire satellieten samen tot 9 ton lanceren, maar de Ariane 6 moet goedkoper worden.

Curiosity

De NASA robot jeep Curiosity op Mars is op weg naar de voet van Mount Sharp ongeveerd 8 km ten zuidwesten van de plek waar de robot begin augustus 2012 landde. Geen gemakkelijke rit zoals op deze zwart-wit foto blijkt, gemaakt door één van de technische navigatie camera’s van Curiosity.

Op 17 juli had Curiosity net meer dan één kilometer afgelegd (1029 meter) gemeten vanaf de landingsplaats. Mount Sharp is de centrale piek van 5000 meter hoogte van de Gale Krater. Aan de voet van de berg zijn verschillende lagen zichtbaar en die zijn het doel van de robot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inmiddels heeft de NASA beslist om in 2020 opnieuw een robot jeep, gebaseerd op het ontwerp voor Curiosity, naar Mars te lanceren om er sporen te zoeken van fossielen van Martiaanse levensvormen. Die robot moet ook monsters kunnen nemen en bewaren om met een latere – nog niet gedefinieerde en zeker nog niet gefinancierde – onbemande vlucht naar de aarde te worden gebracht.

 

 

 

 

 

 

 


Hubble ruimtetelescoop

De mensen die de Hubble ruimtetelescoop volgen, hebben de oude foto’s van de planeet Neptunus nog eens bekeken en hebben zowaar een veertiende maan(tje) gevonden. Het heeft nog geen 20 km diameter en wordt aangeduid met “S/2004 N 1” in afwachting van een officiële naam.

 

 

 

 

 

 

 

Als uitsmijter het sterrenstelsel NGC 6744, qua uitzicht de grotere broer van onze Melkweg.

 

Brussel,  20 juli 2013

Herman Henderickx.

 

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!