Ruimtevaart mei 2013

PROBA V

De derde mini-satelliet van Belgische makelij draait vrolijk rond de aarde en heeft een eerste foto doorgestuurd naar de aarde. Zie hiernaast.

Proba V (V voor Vegetatie) is gebouwd door het vroegere Verhaert in Kruibeke (overgenomen door het Britse QinetiQ Space). Op 7 mei onze tijd vertrok Proba V naar de ruimte met de tweede lancering van de Europese Vega-raket.

Eerder bouwde de Oost Vlaamse firma ook al Proba 1 die meer dan 10 jaar na de lancering nog altijd foto’s van het aardoppervlak maakt en Proba 2 voor waarnemingen van de zon. De Proba’s hebben ongeveer de afmetingen van een wasmachine (ongeveer 1 m³). Met een ingebouwd GPS-systeem bepalen ze autonoom hun posities en voeren de opdrachten uit die via het ESA grondstation in het Waalse Redu worden doorgestuurd.

Curiosity

De onbemande Mars robot jeep Curiosity van de NASA stelt het inmiddels wel. De verbindingen waren een kleine maand verbroken omdat de zon tussen de aarde en Mars stond.

Curiosity heeft op 19 mei (de 279ste dag van de jeep op Mars) een tweede gat geboord, dit keer in een nieuwe rots  “Cumberland” op 2,75 meter van “John Klein” waar voor het eerst is geboord. Die tweede boorpoging is vooral bedoeld om die van de eerste boring te bevestigen.

 

Inmiddels heeft NASA robot jeep Opportunity, die al negen jaar op Mars rondrijdt, 35,744 km afgelegd, een Marsiaans record voor onbemande voertuigen! Qua snelheid stelt dat record niet veel voor, amper één meter per uur. Het absolute afstandsrecord buiten de aarde blijft echter (nog even) voor de Sovjet jeep Loenokhod 2 die in 1973 zowat 35,760 km over de maan reed.

Mars One

De Nederlandse onderneming “Mars One” heeft tot begin mei 78.000 mensen aangetrokken als kandidaat om tegen 2023 een kolonie op Mars te stichten,  maar zonder terugkeer naar de aarde!

Elke kandidaat betaalde $ 40 inschrijvingsgeld, dus een potje van ruim $ 3 miljoen. Inschrijven kan nog tot de laatste dag van augustus 2013.

NASA

De NASA houdt meer en meer rekening met vertragingen bij lanceringen van Amerikaanse bemande vluchten naar het ISS. Er werd gemikt op 2016. Maar recent heeft de NASA met het Russische Roscosmos afgesproken om plaatsen in de Sojoez te reserveren tot het midden van 2017. Dat kost de NASA 424 miljoen dollar of $ 71 miljoen per zitje (vorig contract: $ 65 miljoen dollar per zitje).

De bemanning van het ISS heeft in der haast aan de buitenkant van het ISS een pomp van de klimaatregeling moeten vervangen. De koelvloeistof ammoniak lekte weg. Bij zo’n lek aan de binnenkant moet de bemanning onmiddellijk naar de aarde terugkeren en het ruimtestation blijft onbemand achter.

 

Commerciële bemande vluchten

Bij de bedrijven voor commerciële bemande vluchten beweegt nu ook wat. Maar ze zijn nog lang niet toe aan vluchten met passagiers. Virgin Galactic voert  valproeven uit met SpaceShip 2 dat passagiers tot 100 km hoogte moet brengen. Voor het eerst is de motor op gang gebracht. SS-2 ging daarbij door de geluidsmuur.

 

 

 

 

 

 

De Lynx (waarvoor een Waalse landgenoot kans maakt op een vlucht) heeft zijn motor getest op de grond. En mini-shuttle “Dream Chaser” van Sierra Nevada Corporation wordt eerdaags getest tijdens proeven in vrije val.

 

 

 

 

 

 

Kepler

De Amerikaanse exo-planeten-jager Kepler is defect. Een tweede van de vier gyroscopen die de onbemande telescoop met extreme nauwkeurigheid op een ster gericht houden, heeft het midden mei begeven. En Kepler heeft minstens drie werkende gyroscopen nodig. Dus is het gedaan met de zoektocht naar exo-planeten, waarvan Kepler er al om en bij de 130 met zekerheid heeft ontdekt en nog eens bijna 3.000 die op bevestiging wachten. Eén van de 130 is de allerkleinste die de telescoop heeft ontdekt en waar leven mogelijk kan zijn: “Kepler-62f” is amper 40 percent groter dan onze aarde.

 

 

 

 

 

Titan

Voor het eerst heeft de NASA een ruwe topografische kaart van de maan Titan van Saturnus samengesteld.

Gebaseerd op een beperkte hoeveelheid gegevens toont deze kaart dat de polen op Titan merkelijk lager liggen dan het terrein op de evenaar.

Titan met een diameter van 5151 km (groter dan de planeet Mercurius en op één na de grootste maan van ons zonnestelsel) en met – als enige maan in ons zonnestelsel - een dikke atmosfeer, wordt regelmatig van op afstand bezocht door de Amerikaanse sonde Cassini die er met rader opnames maakt van het oppervlak doorheen de atmosfeer van methaangas. De onbemande ESA-sonde Huygens ESA daalde midden januari 2005 af in de atmosfeer van Titan en stuurde foto’s door die wijzen op het bestaan van rivieren en meren op Titan.

 

Brussel 21 mei 2013

Herman Henderickx.

 

 

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!