Ruimtevaart augustus 2014

De ESA sonde Rosetta is begin augustus aangekomen bij haar bestemming: de komeet 67P oftewel “Churyumov-Gerasimenko” soms afgekort tot “C-G”. Rosetta vertrok in 2004 en heeft er een tocht van 10 jaar 5 maanden en 4 dagen op zitten. 

Het grootste deel van de reis was de sonde in electronische winterslaap, met de instrumenten uitgeschakeld. Een paar keer werd de sonde wakker gemaakt: tijdens een scheervlucht langs de planetoïdes Steins en Lutetia. Daarna volgde dan weer een lange periode van diepe rust tot Rosetta op 20 januari opnieuw “wakker” werd.

Nu vliegt Rosetta in formatie op zowat 100 km afstand met 67P rond de zon. 67P en Rosetta zijn nu zowat 500 miljoen kilometer van de aarde. Rosetta vliegt één jaar naast de komeet en zal gegevens vandaar naar de aarde doorsturen. De baan om de zon van 67P gaat van voorbij de planeet Jupiter tot halfweg tussen Mars en Jupiter. De komeet maakt dus geen scherpe duik naar en rond de zon. De dichtste nadering (perihelium) wordt bereikt in augustus 2015. Daardoor zal de komeet opwarmen en water en andere gassen uitstoten die door Rosetta worden geanalyseerd.

In midden november – als het tijdsschema wordt aangehouden – zal Rosetta de komeet tot zo’n 30 km naderen en een kleine lander “Philae” laten afdalen naar de komeet. Als het lukt moet die lander zich op de komeet verankeren met een harpoen en ijshaken om dan waarnemingen te verrichten. De missie loopt eind 2015 ten einde.

67P heeft een meer dan opvallende vorm: die van een gigantische bad-eend met een “lichaam” met een dunne “nek” en daaraan vast een “hoofd”. Wekelijks publiceert de ESA nu enkele “close-ups”, deze zijn van 7 augustus, met Roseatta op een 100 km van de komeet. 

Over 67P/Churyumov-Gerasimenko

Ontdekt in 1969 door Klim Churyumov and Svetlana Gerasimenko. Een komeet uit de “Jupiter groep” met een baan van 840 miljoen km tot 180 miljoen km van de zon. Eén baan om de zon duurt 6,45 aardse jaren. De komeet meet ongeveer 4 km. Eén rotatie duurt 12,4 uur (12 u 24 min). De zwaartekracht bedraagt 1/20 miljoenste van die van de aarde.

Terwijl de ESA nu vooral uitkijkt naar Rosetta en de komeet 67P, heeft de ESA haar vijfde en laatste ATV-vrachtcabine naar het ISS gelanceerd. Met de ATV’s (Automatic Transport Vehicle) betaalt de ESA in natura haar 8% bijdrage van de kost van het ISS (andere onderdelen die deeluitmaken van de ruil: twee knooppunten van het ISS, de “cupola” voor observatie, het lab Columbus en vier vrachtcontainers die met de shuttle werden vervoerd).

Alle ATV’s kregen de naam van een Europees vooraanstaand geleerde. ATV-5 werd genoemd naar kanunnik George Lemaitre (17 juli 189420 juni 1966) van de Leuvense Universiteit. Hij gebruikte als eerst het idee van het “oeratoom”, later “big bang” genoemd. Van Lemaitrre heeft Einstein ooit gezegd dat hij – Lemaitre – de enige van zijn tijdgenoten was die de relativiteitstheorie echt begreep.

En de robot-jeep Curiosity van de NASA is 2 jaar op Mars. Het rijdend lab is op weg naar de voet van Mount Sharp in de Gale-krater. Als verjaardagsgeschenk publiceerde de NASA deze foto van de sporen die de jeep trok in kleine duinen op Mars.

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!