Aardobservatie

Een satelliet in een baan om de aarde is niet alleen interessant om naar de sterren te kijken. Zo'n kunstmaan zit ook in een ideale plaats om de aarde waar te nemen. Er zijn dan ook talrijke satellieten die de aarde bekijken en onderzoeken. En dat met allerlei sensoren. De eerste aardobservatie satelliet was de Amerikaanse Landsat 1, deze werd gelanceerd op 23 juli 1972 door een Delta 900 raket van de NASA.

Landsat 1

Landsat 1

Zo zijn er verschillende commerciële kunstmanen die beelden leveren met details vanaf 60 cm. Om een idee te geven vind je hieronder een foto gemaakt door de QuickBird van het Olympisch stadion in Athene. Dat voor vredelievende doeleinden al opnames beschikbaar zijn met een dergelijke resolutie, laat alleen maar vermoeden dat militaire spionagesatellieten een nog betere resolutie hebben, tot wellicht enkele centimeters.

Olympisch stadion in Athene

Olympisch stadion in Athene

Envisat is de grootste aardobservatiesatelliet ooit gemaakt. Deze Europese sonde is uitgerust met een tiental optische en radar instrumenten. Daarmee wordt het land, de atmosfeer, de oceanen en de poolkappen dagdagelijks gemonitord. De toepassingen van al deze waarnemingen zijn zowel commercieel als wetenschappelijk. En vele waarnemingen dragen bij in het beter begrijpen van de opwarming van de aarde. Ook België speelde een belangrijke rol, met onder andere de ontwikkeling van de SCIAMACHYsensor.

België

België

Een speciale soort aardobservatiesatellieten zijn de weersatellieten. Zo was de Amerikaanse TIROS zowat de eerste succesvolle weersatelliet. De hedendaagse meteorologie zou ondertussen niet meer zonder dit soort satellieten kunnen. Wolkenfoto’s zijn ondertussen in de weerpraatjes dagdagelijkse realiteit. Europa bouwde de Meteosat-satellieten (nu de Meteosat Second Generation). Deze zitten in een geostationaire baan op 36 000 km hoogte. Daarnaast is er MetOp, weersatellieten die in een polaire baan om de aarde draaien.

Meteosat

Meteosat

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!