Communicatie

Een combinatie van precieze plaatsbepaling en de hulp van communicatiesatellieten helpt ook bij noodgevallen. Denk bijvoorbeeld maar aan diegene die zich vastrijden in de Dakar-rally. Zij kunnen exact hun positie doorgeven en zo weten de reddingsploegen perfect waar ze moeten zijn. Het COSPAS/SARSAT (Search And Rescue) heeft zo al vele levens gered.

Echo (1960) was zowat de eerste communicatiesatelliet, zij het dan een passieve. De grote ballon weerkaatste gewoon het signaal dat er op botste. Maar interessanter zou het worden als het opgevangen signaal eerst opnieuw versterkt zou worden vooraleer het weer naar de aarde wordt gestuurd. Dat werd voor het eerst met Telstar (1962) gedaan.

Telstar

Intelsat-satelliet

Later werd er overgeschakeld op geostationaire satellieten. Op een hoogte van 36.000 km draaien deze satellieten even snel rond de aarde als de aarde rond haar as draait. Met andere woorden, de satelliet blijft als het ware boven dezelfde plaats hangen. Antennes kunnen dan op één punt gericht worden. De Intelsat-satellieten waren lange tijd de belangrijkste communicatiesatellieten aan de hemel.

Intelsat-satelliet

Intelsat-satelliet

Tegenwoordig heb je communicatiesatellieten voor specifieke doeleinden en zijn er allerlei soorten systemen in gebruik. Zo zijn er de tv-satellieten waarbij je thuis de beelden kan ontvangen via een kleine schotelantenne. Zoals de gebruikers van de DirecTV-satellieten. Maar het is nu in de VS ook mogelijk om radio via satelliet in je wagen te ontvangen.

Communicatiesatelliet

Communicatiesatelliet

Om enerzijds gemakkelijker en anderzijds meer continu met het controlecentrum te communiceren vanuit de Shuttle en het ISS, besloot de NASA om de TDRS-satellieten te lanceren. TDRS staat voor Tracking and Data Relay Satellites. De satellieten zitten in een geostationaire baan en worden ook door andere wetenschappelijke satellieten gebruikt om data door te sturen.

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!