Maanmissies

Apollo

Recent nieuws over Apollo

 

Lancering Saturnus V raketApollo 11 - Lunar module 'Eagle'

Links: Lancering Saturnus V raket
Rechts: Apollo 11 - Lunar module 'Eagle'

De vlucht van Apollo 11 is ontegensprekelijk Eén van dé hoogtepunten uit de ruimtevaartgeschiedenis. Op 21 juli 1969 zou de Amerikaan Neil Armstrong als eerste een voet op een ander hemellichaam dan de Aarde zetten: "That’s one small step for a man, one giant leap for mankind". De landing van de Eagle-maanlander had plaats in Mare Tranquilitatis.

Tien minuten na Armstrong volgde Aldrin. Samen zouden ze een kleine twee uur lang maanstenen verzamelen en allerlei instrumenten op het oppervlak plaatsen om dan weer terug te vertrekken. Al die tijd bleef Michael Collins in de Apollo-commandomodule rond de Maan draaien.

Buzz Aldrin en Neil zichtbaar op zijn helmAldrin in de maanlander, op de Maan

Links: Buzz Aldrin en Neil zichtbaar op zijn helm
Rechts: Aldrin in de maanlander, op de Maan

De eerste stap op de Maan  De drie astronauten keerden veilig en wel terug op de aarde op 24 juli

Links: De eerste stap op de Maan
Rechts: De drie astronauten keerden veilig en wel terug op de aarde op 24 juli

Andere hoogtepunten uit het Apolloprogramma waren onder andere de landing van Apollo 12 nabij de meer dan twee jaar eerder gelande onbemande sonde Surveyor 3. Er was uiteraard ook de vlucht van Apollo 13. Door een ontplofte zuurstoftank kon de maanlanding niet doorgaan. De astronauten slaagden er wel in om veilig weer naar de Aarde terug te keren. Shepard sloeg tijdens Apollo 14 een eerste golfbal op de maan. Tijdens Apollo 15 werd ruim 27 km afgelegd met het allereerste Amerikaanse maanautootje. En tijdens de laatste Apollo-vlucht 17 mocht dan ook een eerste keer een wetenschapper mee, de geoloog Jack Schmitt.

Apollo 12: Bean naast de SurveyorApollo 13 - ontplofte zuurstoftank


Links: Apollo 12: Bean naast de Surveyor
Rechts: Apollo 13 - ontplofte zuurstoftank

Apollo 15

Apollo 15

Apollo 17


Apollo 17

Nieuwe maanrace

Orion

Zodra er een maanbasis is opgebouwd wil NASA expedities op het oppervlak van maximaal een half jaar kunnen uitvoeren. In tegenstelling tot Apollo zal het nieuwe systeem landingen op het gehele maanoppervlak, inclusief de interessante Zuidpool, mogelijk maken. In het vooruitzicht van bemande Marsmissies in de verdere toekomst zullen de voortstuwingsystemen methaan en zuurstof kunnen gebruiken. Deze stuwstof kan uit de kooldioxide-atmosfeer van Mars geproduceerd worden mits een geringe hoeveelheid waterstof meegenomen wordt.

Orion is het voertuig dat in het Constellation Program van NASA wordt ontwikkeld om een nieuwe generatie astronautverkenners terug te brengen naar de maan en later naar Mars. Orion zal dus de space shuttle opvolgen als het primaire voertuig van NASA voor bemande ruimtevaart. De eerste vlucht voor Orion naar het ISS is gepland in 2015. Orion zal vracht en vier tot zes astronauten naar het ISS kunnen vervoeren en 4 astronauten naar de maan. Ook zal Orion voor ondersteuning worden gebruikt voor bemanningstransporten voor Mars-missies. Orion zal 2,5 keer zo veel ruimte bieden als een Apollo Command Module, heeft een doorsnede van ongeveer 5 meter en een massa van 25 ton, dus maar iets zwaarder dan Apollo.

Permanente bemande maanbasis

Een permanente bemande maanbasis zou een eerste test kunnen zijn om te zien met welke problemen een menselijke missie, ver weg van de aarde, zoal te kampen krijgt. Zo krijgt NASA een realistisch antwoord of een missie naar Mars (600 keer verder dan de Maan) tot de mogelijkheden kan behoren. Bovendien is Helium-3 op de maan volop aanwezig en dat zou wel eens, als men een goedkoop transportsysteem vindt, een zuivere nucleaire brandstof kunnen zijn. NASA’s prioriteiten zijn dus: het afwerken van het ISS, raketten bouwen om de space shuttle te vervangen en mensen naar de maan te brengen, en de constructie van een maanbasis.

 

 

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!