Ruimtemissies

Vostok

Vostok (betekenis: Oosten) was het eerste programma van de Sovjet-Unie voor bemande ruimtevaart. De Vostok ruimtevaarttuigen konden nauwelijks manoeuvreren, en de bemande versies waren slechts geschikt voor één bemanningslid. Vlak voor de landing moest het bemanningslid zich uit de voeten maken met behulp van een parachute omdat de landing zeer hard was. De Russen hielden lange tijd geheim dat hun kosmonauten niet tot en met de landing in hun Vostok-capsules bleven, uit vrees dat men de bemande Vostok-vluchten niet zou erkennen als officiële ruimtevluchten. In ruim 2 jaartijd hebben 6 Russen aan boord van een Vostok een ruimtevlucht gemaakt.

 

Links: Lancering Vostok
Rechts: Joeri Gagarin

Op 12 april 1961 werd Joeri Gagarin als eerste mens in de ruimte gelanceerd aan boord van de Vostok 1. De lancering had plaats vanuit Kazakstan, toen nog een deel van de Sovjetunie.

 

Vostok-capsule

Mercury

Mercury is het eerste programma van de Verenigde Staten voor bemande ruimtevaart en had als doel de eerste Amerikaanse ruimtevaarders in een baan om de aarde te brengen, het bestuderen van functioneren en gedrag van de mens in die omgeving, en na afloop capsules en bemanning veilig op aarde te laten terugkeren. John Glenn werd dan wat later de eerste Amerikaan die minstens één volledige omloop rond de aarde deed. Dat gebeurde op 20 februari 1962, aan boord van de Mercury capsule Friendship 7. Glenn deed drie omlopen rond de Aarde.

De Mercury capsules waren zeer kleine eenpersoons ruimtevaartuigen. Er werd wel over gezegd dat je er niet instapte, maar dat je ze aantrok. Ze waren volledig vanaf de grond bestuurbaar voor het geval dat de bemanning onwel zou worden.

Op 5 mei 1961 werd de Mercury capsule Freedom 7 gelanceerd, met aan boord Alan Shepard die zo de eerste Amerikaan in de ruimte werd. Het was een parabolische vlucht tot op een hoogte van 186 km. Niet snel genoeg om in een baan rond de Aarde te blijven , maar toch een belangrijk teken voor de Verenigde Staten dat ook zij toegang hadden tot de ruimte.

Links: Mercury capsule
Midden: Alan Shepard
Rechts: John Glenn

Voskhod

Aangezien de Amerikanen zouden beginnen met het lanceren van twee astronauten in één capsule (het Geminiproject) besloten de Russen om een driekoppige bemanning te lanceren. Dat gebeurde op 12 oktober 1964. Aan boord zaten Komarov, Yegorov en Feoktistov.

De Voskhod capsule was een aangepaste Vostok capsule. Om plaats te geven voor 3 mensen, konden zij geen ruimtepak dragen en hadden zij geen schietstoelen.

De tweede Voskhod had slechts een tweekoppige bemanning, maar daardoor was er plaats voor een opblaasbare luchtsluis. Dat liet kosmonaut Leonov toe om in zijn ruimtepak zich buiten de capsule te begeven, m.a.w. de allereerste ruimtewandeling was een feit. Wat niemand toen wist, was dat Leonov problemen had om terug binnen te geraken. Zijn ruimtepak was immers opgezwollen. Door de luchtdruk in zijn pak te verlagen slaagde hij er in om terug in de capsule te geraken.

Links: Voskhod
Rechts: Kosmonaut Leonov

Gemini

De Gemini-vluchten hadden plaats tussen 1964 en 1966. In totaal waren er elf bemande missies. De capsule bood plaats aan twee astronauten die oefenden met ruimtekoppelingen, ruimtewandelingen en andere maneuvres die dienden tervoorbereiding van de maanlandingen. Gemini 6 en Gemini 7 voerden de eerste gezamelijke Amerikaanse ruimtevlucht uit. Gemini 6 oefende daarbij het maneuvergedeelte. Gemini 7 moest daarenboven laten zien dat men lang genoeg in de ruimte kon blijven om naar de maan en terug te vliegen en dat de bemanning geen medische problemen zou krijgen. Edward White was de eerste Amerikaan die een ruimtewandeling deed. Zijn metgezel James McDivitt maakte vanuit de Gemini 4 spectaculaire foto's. White kon maneuvreren met behulp van een gaspistool, dat dus fungeerde als een soort stuwraketje.

Links: Gemini
Rechts: Edward White

 

 

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!