Navigatie

Navigatiesatellieten zijn ook niet meer weg te denken uit ons dagdagelijks leven. Denk maar aan de vele routeplanners die momenteel in de auto hun opgang vinden. Momenteel wordt daarbij gebruik gemaakt van het Amerikaanse GPS-systeem. Dit systeem bestaat uit verscheidene NAVSTAR-satellieten.

NAVSTAR-satellieten

NAVSTAR-satellieten

Europa is momenteel bezig met de ontwikkeling van Galileo. Zodra het systeem operationeel is, zijn hier allerlei precisietoepassingen mogelijk. Zoals bijvoorbeeld het feit dat de positie van containers die in de haven aan wal geplaatst worden tot op de centimeter nauwkeurig bepaald kan worden. Ideaal als je een overzicht wil houden van wat waar geplaatst werd. Andere toepassingen zijn er in de landbouw waar machines vrijwel automatisch het veld kunnen gaan bewerken.

Galileo

Galileo

In afwachting van de komst van Galileo zijn er ook al heel wat mogelijkheden om het signaal van GPS nauwkeuriger te krijgen. Dat gaat met behulp van bijkomende signalen die op aarde of vanuit bijkomende geostationaire satellieten worden uitgestuurd (EGNOS: European Geostationary Navigation Overlay Service). Dat laat toe om allerlei toepassingen in bijvoorbeeld de luchtvaart te realiseren zoals bijkomende hulp bij landingen van vliegtuigen.

EGNOS

EGNOS

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!