ESA

ATV / Jules Vernes

In 2008 heeft Europa letterlijk rendez-vous met het internationaal ruimtestation ISS. Voor het eerst wordt er een Europese onbemande vrachtcapsule gekoppeld aan het ISS. Deze eerste vrachtcapsule of Automated Transfer Vehicle (ATV) kreeg de naam Jules Verne. Jules Verne is de eerste van acht onbemande Automated Transfer Vehicles die tussen 2008 en 2014 het International Space Station (ISS) moeten bevoorraden met o.a. voedsel en experimenten. Ook is de ATV in staat om het ruimtestation in een hogere baan te brengen en als vuilniswagen te dienen. Hij krijgt een veeleisende opdracht. De Jules Verne moet laten zien dat hij - onder leiding van het ATV-controlecentrum in Toulouse (Frankrijk) - automatisch én veilig kan omgaan met elke mogelijke noodsituatie bij de nadering van het ISS.

ATV

ATV

Proba 2

Na de zeer succesvolle Proba 1 kreeg de Belgische firma Verhaert in Kruibeke de opdracht van ESA om een nieuwe minisatelliet te bouwen: Proba 2. Proba staat in feite voor "Project of Onboard Autonomy". Deze satelliet kan autonoom handelen zonder de tussenkomst van een duur grondstation en gaat de zon bestuderen. Een krachtige computer in de satelliet zal belast worden met deze taken. Aan boord bevinden zich twee wetenschappelijke instrumenten, SWAP en LYRA geheten, waarbij de Koninklijke Sterrenwacht van België sterk betrokken is. Het Centre Spatial de Liège zorgde voor de technische constructie van die instrumenten. SWAP en LYRA zullen opnamen van de zon maken in het ver ultraviolet en de zonnestraling meten. Proba 2 wordt gelanceerd vanop de Plesetsk Cosmodroom met een Rockot-raket. De lancering gebeurde in 2008.

Proba 2

Proba 2

Columbus

De belangrijkste taak van het Internationaal Ruimtestation is het uitvoeren van onderzoek in een omgeving waar geen zwaartekracht heerst. Als alle onderdelen van het Internationaal Ruimtestation in elkaar gezet zijn, zullen er tenminste vier onderzoekslaboratoria zijn voor experimenten in verschillende vakgebieden. Een van deze laboratoria is het 12,8 ton zware Europese laboratorium, genaamd Columbus. Hij werd gelanceerd in december 2007.

Columbus

Columbus

Vega & Soyuz ST

Vanaf 2008 wordt Ariane 5 vergezeld door twee draagraketten: Vega en de Russische Sojuz ST. Hiermee beschikt ESA over drie verschillende rakketten waarmee een breed scala aan ruimtevaartuigen kan worden gelanceerd; de Ariane voor het zware werk, de Vega voor lichtere en commercieel aantrekkelijke vluchten en de Sojoez voor alles wat daar tussenin valt. Dit is de eerste maal dat er Soyuz raketten buiten het Russisch grondgebied zullen worden gelanceerd.

Soyuz ST

Soyuz ST

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!