Ruimtevaart in België

Dirk Frimout (°Poperinge 1941) was de eerste Belg in de ruimte. Hij mocht mee met de ATLAS 1-missie uitgevoerd met Space Shuttle Atlantis (STS-45) in maart/april 1992. Als specialist op het vlak van atmosfeerfysica nam hij samen met zes Amerikaanse astronauten de aardatmosfeer waar.

Dirk Frimout

Dirk Frimout

Frank De Winne (°Gent 1961) was de tweede Belgische ruimtevaarder. In november 2002 deed hij met twee Russische kosmonauten een taxi-vlucht met een Sojoez-ruimteschip naar het International Space Station. De Odissea-missie testte in eerste instantie het nieuwe Russiche ruimteschip Sojoez TMA-1. Na negen dagen experimenteel werk in het ruimtestation keerde De Winne aan boord van de Sojoez TM-34 naar de aarde terug. In 2007 werd Frank geselecteerd voor een vlucht van 6 maanden naar het ISS als vluchtingenieur om experimenten uit te voeren in Columbus en te werken met het Japans laboratorium Kibo en de transportmodule HTV. Na een wijziging in de expeditieplanning werd door de NASA in 2008 aangekondigd dat
onze Belg de twee laatste maanden van zijn verblijf commandant werd van het ISS. Voor de Space Shuttle-vlucht die de Columbus module moest gaan installeren was hij de ESA reserve-astronaut.

Frank De Winne

Frank De Winne

België (en meer bepaald het bedrijf Verhaert uit Kruibeke) bouwde ondertussen ook zijn eerste satelliet, de Proba 1. Deze werd in India gelanceerd op 22 oktober 2001 en is momenteel nog steeds actief. PROBA (Project for Onboard Autonomy) heeft nieuwe technologieën uitgetest en de twee camera's aan boord hebben reeds meer dan tienduizend opnamen gemaakt van ruim duizend sites op aarde. Het project mag als een bijzonder succesvolle missie beschouwd worden.

Proba 1

Proba 1

En er is zelfs een Belgisch kunstwerk op de maan terug te vinden, de "Fallen astronaut" van de Antwerpenaar Paul van Hoeydonck. Het werd in 1971 achtergelaten door de Amerikaanse astronaut David Scott in de Hadley Rillegebied op de maan tijdens de Apollo 15-missie. Het aluminium beeldje is 8,5 cm hoog en herdenkt de omgekomen helden van het ruimteavontuur. Men vindt kopies in het Museum voor Moderne Kunst in Oostende en het Euro Space Center van Transinne in de provincie Luxemburg.

 Fallen astronaut

Fallen astronaut

 

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!