Gasreuzen

Pioneer 10 & 11

Pioneer 10 of Pioneer F werd door NASA gelanceerd op 3 maart 1972 en had als doel het verkennen van de buitenste delen van ons zonnestelsel. Pioneer 10 ging als eerste door de planetoïdengordel en was tevens de eerste sonde die het zonnestelsel verliet op 13 juni 1983 toen hij Neptunus achter zich liet. Tot 17 februari 1998 was Pioneer 10 het verst verwijderde object door mensen gemaakt in de ruimte. Pioneer 10 reist richting de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier waar hij over meer dan 2 miljoen jaar zal aankomen. Pioneer 11 of Pioneer G werd op 6 april 1973 gelanceerd en was de eerste sonde die de planeet Saturnus tot op 21 000 km benaderde. Net als Pioneer 10 heeft ook Pioneer 11 een gouden plaat aan boord. Wanneer de sonde ooit wordt gevonden door een buitenaardse beschaving, kan de herkomst worden herleid aan de hand van de pictogrammen.

 

Pioneer

Pioneer

Voyager 1 & 2

Voyager 1, gelanceerd op 5 september 1977, en Voyager 2, gelanceerd op 20 augustus 1977 (voor Voyager 1) vormen samen de Voyagermissie van de NASA. Deze missie werd in het leven geroepen om gebruik te maken van de zeldzaam voorkomende onderlinge positie van de vier grote buitenplaneten eind jaren '70 en jaren '80. De vier buitenplaneten stonden toen op een lijn. Deze slechts één keer per 175 jaar voorkomende situatie maakte het mogelijk de planeten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus met een minimum aan brandstof en reisduur te bereiken. Zonder onvoorziene omstandigheden kunnen we tot in 2030 contact houden met beide ruimtesondes. Voyager 1 heeft brandstof tot ongeveer 2040 en Voyager 2 tot 2034.

Voyager

Voyager

 

Galileo

In 1989 lanceerde de Space Shuttle de Jupiterverkenner Galileo. Galileo bestond uit een sonde die in een omloop rond Jupiter is gebracht en een sonde die afgedaald is in de atmosfeer van de planeet. Deze laatste bezorgde ons voor het eerst directe informatie over de binnenzijde van de atmosfeer van een reuzenplaneet. Tevens bevond Galileo zich in een ideale positie om ons in 1994 beelden toe te sturen van de inslag op Jupiter van de komeet Schoemaker-Levy. De sonde vond het bewijs van een onderlaag zoutwater op Europa, Ganymedes en Callisto en openbaarde de intensiteit van vulkanische activiteit op Io. Galileo dook in de verpletterende atmosfeer van Jupiter op 21 september 2003. Het ruimteschip werd doelbewust vernietigd om één van zijn eigen ontdekkingen te beschermen - een mogelijke oceaan onder de ijzige korst van de maan Europa.

Galileo

Galileo

Cassini

Cassini is één van de grootste, zwaarste en meest complexe interplanetaire sondes die tot nu toe gebouwd zijn. Cassini is meer dan 6,8 meter hoog en 4 meter in doorsnee en werd in 1997 gelanceerd. Na een zeven jaar durende tocht door het zonnestelsel bereikte Cassini Saturnus op 1 juli 2004. Op de ruimtesonde zijn 12 verschillende instrumenten gemonteerd. Samen met Cassini kwam ook de Europese sonde Huygens aan, die begin 2005 de afdaling maakte in de atmosfeer van Saturnusmaan Titan. Het onderzoek duurt nog steeds voort.

Cassini

Cassini

 

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!