Kometen

Giotto

De komeet van Halley werd in 1986 door een ware armada van ruimtesondes van dichtbij gevolgd. De Russen stuurden Vega 1 en Vega 2, de Japanners Suisei en ESA zijn eerste 'deep space-missie Giotto. Giotto was het vlaggeschip van de vloot en passeerde de komeet op amper 600 kilometer van de kern in wat algemeen als een zelfmoord opdracht werd gezien. Maar Giotto overleefde en had in 1992 een tweede rendezvous weliswaar met de komeet Grigg-Skjellerup. Ondertussen lanceerde ESA in 2004 een nieuwe kometenverkenner: Rosetta. Rosetta is de eerste sonde die in 2014 in een baan rond de kern van een komeet zal worden gebracht en een ander, Philae genaamd, op het oppervlak van de komeet zal afzetten.

Giotto

Giotto

Stardust

De NASA sonde Stardust is een kometenjager en werd op 7 februari 1999 gelanceerd. Stardust vloog met hoge snelheid door de coma van komeet PIWild-2 op ca. 240 km afstand van de kern en verzamelde komeetdeeltjes. Deze deeltjes werden apart opgeborgen in een terugkeercapsule. Een cruciaal moment tijdens de missie van Stardust was de terugkeer naar de aarde op 15 januari 2006. Stardust stootte dan de capsule met het verzamelde materiaal af en daalde af aan een parachute na terugkeer in de atmosfeer en landde vier uur later in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah. Onderzoek van het materiaal leverde verrassende resultaten. Komeet Wild 2 bevat materiaal dat in de heetste delen van het zonnestelsel ontstaan moet zijn. Een andere verrassende ontdekking is die van stikstofrijke organische moleculen in de monsters van Wild 2.

Stardust

Stardust

Deep Impact

Op 12 januari 2005 lanceerde NASA de kometenjager Deep Impact met een spectaculaire missie. Deep Impact stuurde op 4 juli 2005 een projectiel, Smart genaamd, af naar het oppervlak van de komeet Tempel 1 met de bedoeling het inwendige van de kern van een komeet te bestuderen. Het projectiel van 370 kilogram raakte de komeet met een relatieve snelheid van 10,2 kilometer per seconde. De verwachting was dat bij de botsing een krater zou ontstaan met een diameter van 100 tot 125 meter en dat materiaal van de komeet de ruimte zou worden ingeslingerd. Bij de botsing bleek 4500 ton water te zijn verdampt, maar er kwam verrassend genoeg nog meer stof vrij. De botsing werd door het moederschip Deep Impact gefilmd.

Deep Impact

Deep Impact

New Horizons

New Horizons is de eerste missie naar Pluto en de Kuipergordel. Pluto is sinds 24 augustus 2006 geen planeet meer maar wel een ijsdwergplaneet. New Horizons, gelanceerd op 19 januari 2006, is ook het snelste ruimteschip dat ooit de aarde heeft verlaten en bereikt Pluto na een reis van ongeveer 9,5 jaar in de zomer van 2015. De New Horizons zal het uitzicht, de samenstelling en de atmosfeer van Pluto, Charon en andere Kuipergordelobjecten onderzoeken. Hiertoe gebeurt onderzoek in de zichtbare golflengte voor het uitzicht, in het infrarode spectrum voor de oppervlaktesamenstelling, en in het ultraviolette spectrum voor de samenstelling van de atmosfeer.

New Horizons

New Horizons

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!