Maansondes

Ranger

Het Ranger-programma was een serie ruimtemissies met onbemande ruimtevaartuigen. Het was de eerste poging van de VS om close-up foto's van het maanoppervlak te maken. De Rangers waren niet ontworpen om een zachte landing te maken en dan langdurig onderzoek te doen zoals heden ten dagen vaak het geval is, maar om recht op de maan af te vliegen en gecontroleerd neer te storten. Tijdens de afdaling naar het oppervlak werden foto's gemaakt en onderzoek uitgevoerd. Ranger 1 werd gelanceerd op 23 augustus 1961 en de laatste, Ranger 9, werd gelanceerd op 21 maart 1965.

Ranger

Ranger

Lunar Orbiter

Het Lunar Orbiter programma bestond uit een serie van vijf satellieten die door de Verenigde Staten vanaf 1966 tot 1967 werd gelanceerd. Het doel van deze missies was het maanoppervlak voor de Apollo landingen in kaart te brengen. Alle vijf missies waren succesrijk en 99% van de maan werd met een resolutie van 60 meter of beter gefotografeerd.

Lunar Orbiter

Lunar Orbiter

Lunar Surveyor

Het Lunar Surveyor programma werd opgestart om te bewijzen dat een zachte landing op het maanoppervlak mogelijk was. Het overtuigende bewijs was nodig voordat een bemande maanlanding kon worden ondernomen. Als voorbereiding op het Apollo-programma werd ook een koerscorrectie uitgevoerd tijdens enkele vluchten om de technologie te testen. Het Surveyor-programma bestond uit zeven onbemande vluchten naar de maan. De Surveyor 1 werd gelanceerd op 30 mei 1966 en de laatste missie van het programma, Surveyor 7 werd gelanceerd op 7 januari 1968. Alle Surveyors zijn op de maan achtergebleven. De Surveyor 2 en Surveyor 4 zijn stukgeslagen op de maan.

Lunar Surveyor

Lunar Surveyor

Luna

Het bemande maanprogramma van de toenmalige Sovjetunie draaide uit op een fiasco. Het onbemande maanprogramma bestaande uit Luna's en Zonds behaalde wel een aantal mooie primeurs. De ruimtesonde Luna 3 had al in 1959 de eerste foto's genomen van de achterkant van de maan. In 1966 maakte Luna 9 de eerste gelaagde zachte landing op de maan en in hetzelfde jaar werd Luna 10 de eerste maanverkenner die in een baan om de maan draaide. In 1970 lukte het Luna 16 een beetje maangrond naar de aarde te brengen en hadden de Sovjets ook hun "eigen" maangrond in huis. Veel bekendheid kregen de twee maanwagentjes "Lunochod" (foto) die ze in 1970 en 1973 op de maan lieten rondrijden. Lunochod betekent maanwandelaar en het waren de eerste op afstand bediende maanwagens. Maar na Luna 24, die in augustus 1976 maangrond naar de aarde bracht, hield de Sovjetunie de maan voor bekeken.

Luna

Luna

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!