Zon

Solar

De zonne-onderzoeksatelliet SOHO mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. Met zijn twaalf instrumenten houdt de SOHO de zon en haar directe omgeving al in de gaten sinds 1995. Het leverde prachtige beelden op van de zonneactiviteit, zoals van het zonneoppervlak en van allerlei zonneuitbarstingen.

De meest spectaculaire beelden waren ongetwijfeld die van CME's (Coronal Mass Ejections). Dit zijn geweldige uitbarstingen op de zon waar tonnen zonnemateriaal de ruimte ingeslingerd worden. De zon zelf is in deze opname afgedekt zodat we de directe omgeving van de zon beter kunnen waarnemen.

Coronal Mass Ejections

Coronal Mass Ejections

Uiteraard kan zo'n uitbarsting gebeuren in de richting van de aarde. Gelukkig heeft die aarde een magnetisch veld die er voor zorgt dat de schadelijke zonnedeeltjes worden omgeleid. Via de polen dringen ze toch onze atmosfeer binnen en zorgen daar o.a. voor het poollicht.

zonnedeeltjes botsen op het magnetisch veld van de aarde
zonnedeeltjes botsen op het magnetisch veld van de aarde

Zonneuitbarstingen zorgen ook voor storingen op het vlak van communicatie en navigatie. Ze kunnen satellieten ernstig beschadigen en zorgen voor sneller corroderende oliepijpleidingen. Een betere kennis van de zon en het ruimteweer is dan ook noodzakelijk. Er worden dan ook nog regelmatig nieuwe zonne-onderzoekingssatellieten gelanceerd, zoals bijvoorbeeld de STEREO-missie waarbij met twee satellieten 3D beelden van de zon en de zonnestormen gemaakt kunnen worden.

STEREO-missie

STEREO-missie

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!