Reflectors

Reflectors of spiegeltelescopen bieden het voordeel dat ze niet onderhevig zijn aan kleurschifting, zoals refractors. Bovendien kan een spiegel overal ondersteund worden, waardoor we in staat zijn spiegels te slijpen met een diameter van enkele meters. Van de talrijke types spiegeltelescopen bekijken we de voornaamste vier:

Belangrijkste types telescopen

  • De Newtontelescoop vangt het licht op in een holle sferische of parabolische spiegel en weerkaatst het naar een kleine vangspiegel die voor het brandvlak geplaatst is. Dat spiegeltje weerkaatst het licht door het oculair (Figuur a).
  • Het Cassegraintype weerkaatst het licht in een holle parabolische spiegel naar een bol vangspiegeltje. Dit spiegeltje weerkaatst het licht op zijn beurt, door een gat in de hoofdspiegel naar het oculair (Figuur b).
  • De Schmidt-kijker is speciaal gebouwd voor fotografische opnamen. Hij heeft een breed gezichtsveld, vrijwel zonder beeldfouten. Het licht valt door een correctieplaat op een sferische spiegel. De spiegel weerkaatst het licht op een gebogen fotografische plaat (Figuur c).
  • De Kutter-telescoop (Figuur d) is een typische amateurtelescoop, die men toch niet mag onderschatten. Het licht valt op een sferische of parabolische spiegel en wordt weerkaatst. In de helft van de brandpuntsafstand bevindt zich een tweede spiegel, die een weinig bol staat. Die spiegel werpt het licht naar het oculair. Deze constructie maakt het mogelijk een instrument met lange brandpuntsafstand in een beperkte ruimte op te stellen. Bij modellen van 15 cm (diameter van de hoofdspiegel) en groter, zit er tussen de tweede spiegel en het oculair nog een correctielens.

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!