Weerkunde op internet

Hier kan je lezen waar je de beste, mooiste en meest interessante weerlinks kan vinden. Enkele suggesties van onze weerman Stefan Meulemans ...

1. www.wetterzentrale.de

Een enorm aanbod aan weerkaarten. Echt een enorm uitgebreide site met alweer zeer talrijke weerlinks: analysekaarten, modellen, waarnemingen,...

2. www.weeronline.nl

Dit is een uitermate uitgebreide site qua waarnemingen en voorspellingen. Voor duizenden plaatsen in de hele wereld is het laatste actuele weer te zien, en de voorspellingen gaan tot 5 dagen vooruit. Echt een aanrader! Ook de kaarten (kaarten van de vakman) zijn erg interessant. Je kan in een gridrooster de neerslag- en vele andere voorspellingen zien voor België en omstreken.

3. www.westwind.ch

Hier staan nog eens alle kaarten netjes op een rijtje. Het is een zeer sobere site, maar ook hier is er een overvloed aan weerkaarten. Onthoud wel dat de meest interessante modellen UKMO, AVN, MRF, DWD, HIRLAM en ECMWF zijn. De andere modellen zijn een stuk minder betrouwbaar.

4. www.nhc.noaa.gov

Als je ooit tijdens het orkaanseizoen (einde zomer en begin herfst) naar gebieden gaat waar er orkanen kunnen voorkomen, kan je op deze sites alle tropische stormen en orkanen volgen. Het zijn zeer uitgebreide sites ingaande tropische meteorologie.

5. www.spc.noaa.gov

Hier worden in Amerika alle "severe weather conditions" in de gaten gehouden. Alle zware onweders en tornado's worden hier op de voet gevolgd. Zeker de moeite waard voor iedereen die gefascineerd is door zwaar onweer. Ook voor zware sneeuwstormen wordt hier gewaarschuwd.

6. www.knmi.nl

De knmi-site is uiterst uitgebreid en er is erg veel te vinden over meteorologisch en oceanografisch onderzoek, weersvoorspellingen en het weer in het verleden. Als je bij actueel weer doorklikt op klimatologische informatie kan je meteen zeer actuele waarnemingen op tientallen Nederlandse weerstations zien (o.a. neerslagtotalen op een kaartje), en je kan ook het dagelijkse weer op verschillende Nederlandse plaatsen sinds 1901 onderzoeken! Echt knap!

7. www.tpub.com

Een enorm uitgebreide weercursus is rechts onderaan op deze site te vinden. Deze cursus gaat vrij diep, zodat ook mensen met enige meteorologische voorkennis er zeker plezier aan zullen beleven.

8. weather.unisys.com/hurricane/

Hier vind je geweldig vlug info over de tropische cyclonen ingedeeld per gebied.

9. www.noodweer.bewww.extreemweer.be en www.stormplatform.be

Websites over stormchasing in de Benelux

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!