Kijkerbouw

De mensen van de kijkerbouw zijn bezig met vele activiteiten. Er is zoveel werk te doen in het atelier en we hebben handen te kort. Onze belangrijkste bezigheden:

  • De cursus kijkerbouw. Elke jaar wordt een nieuwe cursus kijkerbouw gestart. Er is plaats voor 6 cursisten. Enkele leden van de werkgroep kijkerbouw volgen de nieuwe kijkerbouwers op de voet en helpen waar nodig.
  • Mensen verderhelpen die problemen hebben met telescopen, zowel optisch als mechanisch. In de mate van onze mogelijkheden en kunde zullen we die problemen oplossen of op zijn minst minimaliseren. Wel eerst even contact opnemen om af te spreken, dat je best kan doen via het forum van de kijkerbouwers.
  • Onze telescoop van de 'Cursus kijkerbouw' altijd maar aanpassen en optimaliseren. Elk jaar weer, proberen om de cursustelescoop goedkoper en toch kwalitatief evenwaardig te maken aan die van vorige jaren. Op dit moment slorpt deze bezigheid het meeste van onze tijd op. Een harde kern van een 6-tal gedreven techniekers werkt constant aan nieuwe ideeën.
  • Onderhoud en aanpassing van de opdampinstallatie. Dit is een toestel waarmee we tamelijk grote telescoopspiegels kunnen voorzien van een spiegellaag (diameter klok 700mm). Er zijn op dit moment plannen om een belangrijke aanpassing te maken aan het inwendige van de opdampklok. 4 mensen slaan de handen in elkaar om die aanpassingen uit te voeren om de grote klok nog beter te laten opdampen. Een tweede klok die een tijd geleden door Urania werd aangekocht zal min of meer gesloopt worden. De bedoeling is dat met behulp van die onderdelen onze grote klok veel sneller zal werken.

Het forum van de kijkerbouwers!

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!