Oberon

De jonge Uranialeden hebben sinds 1977 hun eigen werkgroep, Oberon. Hier kunnen alle jeugdige sterrenwachters tussen 7 en 25 jaar elke week hun astronomische ambities verwezenlijken! Voor kinderen van 7 en 9 jaar organiseert Urania sinds enkele jaren de cursus Sterrenstofjes en voor de 10 en 11 jarigen onder ons, de Sterrenplukkers. Het betreft een 10-delige lessenreeks over sterrenkunde en ruimtevaart voorzien van het nodige amusement. Tijdens vakantieperiodes kunnen jonge sterrenfanaten mee op de Astrokids sterrenkampen.

Je debuut als oudere Oberoniaan maak je meestal in de Jeugdcursus. Alle Oberonianen tussen 12 en 16 jaar volgen deze cursus voor en door Oberonianen. De Jeugdcursus geeft je een ruime basiskennis over sterrenkunde, waarmee je vervolgens elke zaterdagochtend tussen 10 en 12 kan aansluiten bij de werkkringen. Hier werk je in kleine groepje rond een of ander sterrenkundig thema. De oudere Oberonianen nemen ook de hele organisatie voor hun rekening: ze geven les in de jeugdcursus en leiden de werkkringen, uitstappen en kampen.

Ook het waarnemen mag natuurlijk niet ontbreken! Omdat de hemel in Hove niet erg donker is vanwege de lichtvervuiling, gaan we 2 keer per jaar op driedaagse, en in de zomer trekken we op een tiendaags waarnemingskamp. Hierop brengen we alle verworven kennis in praktijk. Er wordt aan astrofotografie gedaan en meteorenwaarnemers zijn sterk aanwezig, maar ook andere takken van de astronomie komen aan bod. Dit alles met een perfect evenwicht tussen werk, spel en vooral rust! Uiteraard maken we ook doorheen het jaar regelmatig gebruik van onze telescopen om de nachtelijke hemel te bestuderen.

Paasastrokids 2019

Elk jaar tijdens de schoolvakanties organiseert Urania een kamp voor kinderen die interesse hebben in astronomie. De Astrokids verwelkomen inderen uit de lagere school. Dit jaar gaan de Paasastrokids door van maandag 8 tot vrijdag 12 april. Die dagen komen de kinderen van 9u tot 16u naar de Sterrenwacht. Daar leren ze aan de hand van kleine lesjes, spelletjes, knutselactiviteiten... alles wat met onze prachtige sterrenhemel te maken heeft.

Komende activiteiten

Paasastrokids 12/04/2021 - 09:00 tot 16/04/2021 - 16:00
Zomerastrokids 12/07/2021 - 10:00 tot 16/07/2021 - 15:00