Astrodag naar aanleiding van 10 jaar WGAS

Naar aanleiding van de 10e verjaardag van de Werkgroep Algemene Sterrenkunde (WGAS) zet Volkssterrenwacht Urania op zondag 6 april zijn deuren open voor twee internationale namen: Thierry Legault en Dr. Paul G. Abel. Voor en na de lezingen kan u genieten van de zon in wit licht en H-alpha, de tentoonstellingsruimte en de waarneemtoren bezoeken, of een kijkje nemen in de Astroshop. De namiddag wordt feestelijk afgesloten met een receptie. De toegang is gratis. (Edit: fotoverslag van de dag vind je hier)

Thierry Legault – The story behind my best images

Dr. Paul G. Abel – Visual Planetary Astronomy

Marc Gyssens – Bloemlezing uit 10 jaar WGAS

 zondag 6 april 14u-18u

gratis toegang

De naam Thierry Legault doet veel astrofotografen watertanden. Deze amateur is wereldberoemd vooral omwille van zijn Space Shuttle- en ISS-foto’s, waarmee hij zelfs CNN haalde. Maar Thierry heeft nog veel andere huzarenstukjes op zijn naam staan zoals het vastleggen van de dunste maansikkel ooit. Verder mogen we zijn prachtige eclipsfoto’s niet vergeten. Thierry’s succesvol boek Astrophotographie verschijnt begin mei in een Engelse vertaling. Deze door prijzen overladen Fransman sprak al op de grootste astrobijeenkomsten van Europa, Noord-Amerika en Azië. We zijn dan ook zeer verheugd om hem te mogen verwelkomen op Volkssterrenwacht Urania.

De Britse astronoom Dr. Paul G. Abel is een bekend gezicht in het langstlopende televisieprogramma ter wereld: The Sky at Night. Aangemoedigd door een brief van Sir Patrick Moore startte hij op 10-jarige leeftijd met waarnemen van de nachthemel. Na zijn studies – hij doceert momenteel wiskunde en fysica aan de universiteit van Leicester – nam Paul de draad als amateurastronoom weer op. Hij specialiseert zich vooral in het observeren en schetsen van de planeten en schrijft regelmatig artikels voor The Sky at Night Magazine, Astronomy Now and Sky and Telescope. Zijn boek over het visueel waarnemen van het zonnestelsel rolde begin dit jaar van de persen.

Opmerking: Peter Grego heeft spijtig genoeg moeten afhaken en werd vervangen door Dr. Paul G. Abel.