Foto's zonsverduistering

Zonsverduisteringen zijn een prachtig spektakel. Alleen komen ze niet veel voor (gemiddeld zo’n één maal per jaar) en dan meestal nog niet in je achtertuin. Voor de totale verduistering van 13 november trok Koen van Gorp – zoals wel meer Vlaamse amateurs – naar Australië. Hij kwam terug met enkele verbluffende foto’s, waarvan we er hier drie hebben geselecteerd (klik op de titel).

We laten de fotograaf aan het woord: “De week van de eclips verbleven we in Port Douglas, vlakbij de centrale lijn. We hoopten om daar de eclips waar te nemen vanaf het prachtige strand. Een eerste domper op dat plan was dat door het springtij, dat uiteraard samenvalt met een eclips zowat heel het strand onder water zou komen te staan tot aan de bomen. Dat gecombineerd met de grote massa die op dat strand verwacht werd leek een onaangename observatie in wording. De tweede tegenvaller was het weer: de dagen voordien was het erg slecht 's ochtends (veel wolken en gemiezer) en de voorspellingen beloofden voor de eclips niet veel beters. De dag voor de verduistering zijn we dan op verkenning gegaan en het binnenland ingereden. Doordat je meteen de bergen inrijdt was de kans groot dat het daar beter zou zijn. Na een 100km rijden zijn we dan op de flank van een heuvel terechtgekomen op een uitzichtpunt met de naam 'Bob's Lookout' met een zeer goed zicht op het oosten en de omliggende bergen. Het weer was er ook een pak beter, met enkel wat cumulus wolkjes, die er om 5u 's ochtends waarschijnlijk niet zouden zijn.”

“De ochtend van de eclips zijn we dan om 4u vertrokken richting Bob's Lookout waar we net voor zonsopgang aankwamen. Onderweg was het al duidelijk dat we niet als enige het idee hadden gehad om landinwaards te trekken en het uitzichtspunt stond afgeladen vol. Na een beetje zoeken vonden we 300m verder een plekje waar onze auto inpaste en konden we ons installeren. De zonsopgang en het eerste contact werden nog verborgen door wolken boven de bergen in de verte, maar na enkele minuten konden we onverstoord genieten van de verduistering. Opmerkelijk waren de schaduwbanden die te zien waren op de rotsen rondom ons en de schaduw die over de bergen raasde. Buiten wat heel fijne hoge cirrus waren de omstandigheden tijdens de totaliteit nagenoeg perfect.” Voor nog meer foto's en alle technische informatie kan je terecht op zijn website (www.koenvangorp.be/events/eclipse_2012.html).