Veel sterren op Starnights 2015

Ook dit jaar zakte een delegatie van WGAS af richting Ieper naar de grootste starparty van Vlaanderen. Starnights beperkt zich meestal tot 2 dagen gezellig samenzijn tussen waarnemers omdat het 's nachts bewolkt is. En als het dan eens helder is, verzuipt de waarneemweide binnen de kortste keren in het vocht. Maar dit jaar was anders...

Vrijdagavond begon nochtans slecht: het was in heel België helder behalve in de Westhoek. Op een gegeven ogenblik moesten de telescopen zelfs in allerlei worden opgeborgen omdat het begon te regenen. Maar toen geschiedde het wonder: het klaarde op, bleef helder en vooral... droog (de haardrogers bleven netjes in de tent). Er werd waargenomen tot bij het ochtendgloren. Als bewijs voegen we hier de prachtige schets van Tom Corstjens toe.

Zaterdagvoormiddag was het ontwaken onder een knalblauwe hemel. Ondanks de warmte was de seeing uitstekend. De zon liet een prachtige grote zonnevlekkengroep (in wit licht) en enkele mooie protuberansen (in H-alpha) zien. WGAS-lid Luc Gysel wist ze mooi vast te leggen. Verder was het genieten van een paar interessante lezingen en de astro-koopstanden. 's Avonds opende een fraaie samenstand tussen de maan en Saturnus de waarneemavond. De seeing was ondertussen één kokende massa geworden, maar het was helder, het bleef helder en vooral... weeral droog. Er werden opvallend veel vallende sterren gesignaleerd en de echte diehards beleefden hun tweede all-nighter op rij. Kortom: Starnights 2015 was een editie om in te kaderen!