Verslag Deepieweekend 2013

Ondanks de rampzalige weersvoorspellingen vertrok vrijdag 8 maart een grote groep waarnemers naar de donkere hemel van Medendorf in Duitstalig België. Zoals verwacht regende het vrijdagavond non-stop. Het astronomisch weekend werd al snel een gastronomische weekend... waar het gezelschap zeer aangenaam was, het lekkere eten smaakte en de drank rijkelijk vloeide.

<--break->Zaterdag hoopten we overdag op enkele opklaringen om verschillende H-alpha kijkers met elkaar te kunnen vergelijken. Af en toe priemde de zon door de wolken. Net genoeg om te kunnen bevestigen dat er nog vlekken en protuberansen op de zon zijn. Maar rustig genieten was er niet bij. Later in de namiddag begon het zelfs te regenen. Toen iedereen de hoop al lang had opgegeven trok het rond 7 uur plots open. Alle kijkers werden naar buiten gesleept om alvast Jupiter in beeld te nemen. De seeing bleek ook mee te werken. Mooi, mooi, mooi. Maar het bleef helder. Alhoewel het nog volop schemerde, werden de eerste deepsky-objecten in beeld genomen: M44, M42, M41,... Gewoon er voor zorgen dat je toch iets deepsky hebt gezien op een Deepieweekend.
Daarna begon een kat en muis spel tussen de wolken en een spectaculaire sterrenhemel: alles terug naar binnen, alles terug naar buiten, alles terug naar binnen,... Maar na een overheerlijke spaghetti bleef het zo waar meer dan 2 uur helder! De SQM gaf een zenitale score van 21.5, d.w.z. pikdonker. Er werd dan ook gesmuld van de schitterende hemel. Het meest memorabele moment van de avond was de kreet "Holy Mozes!". Paul Aka had de Orionnevel met z'n 35 cm dobson in beeld. Ook de Whirlpool Galaxy (M51) was prachtig: zo duidelijk zie je spiraalarmen maar zelden. Als klap op de vuurpijl werd de dessert voor de waarnemers zelfs naar buiten gebracht. Pannenkoeken zijn lekker, maar je nachtzicht er aan opofferen is nog iets anders!
Rond 11 uur begon het kat en muis spel weer. Pech voor Koen van Gorp die na 2 uur opstellen juist klaar was om zijn eerste foto te maken. Iets na 1 uur was het nog een goed half uur helder, maar de meesten waren toen volop aan het pokeren. Slechts twee die hards probeerden de laatste fotonen op te vangen. Rond 2 uur sleurden de pokeraars nog wat telescopen naar buiten, maar konden enkel de laatste sterren zien uitdoven. Na een kwartiertje wolken kijken droop iedereen af richting bedje. De gedachten waren ondertussen al bij morgen: “nog een paar opklaringen voor de zonnekijkers, dat zou leuk zijn".
Maar dat was buiten de sneeuw gerekend die zondagmorgen uit de lucht viel. Vrijdag op weekend vertrekken met de lente in het land en terug thuis komen met de winter. Het was een raar Deepieweekend. De verse croissants op de ontbijttafel smaakten er niet minder om!
Foto’s op www.urania.be/community/fotogalerijen/deepieweekend-2013