Meteoren

De werkgroep Meteoren is op Urania al jaren een actieve werkgroep. Niet enkel op puur waarnemingsvlak, dat één van onze basisactiviteiten is, maar ook op meer theoretisch vlak wordt interessant werk verricht.

Een belangrijke bezigheid blijft het visueel waarnemen van meteoren, voornamelijk rond de maxima van de grotere zwermen als de Perseïden en de Geminiden. In de zomer wordt regelmatig een "zomeractie" gehouden, en zijn de waarnemers op het Oberonkamp de grootste leveranciers van waarnemingen. Waarnemingen tijdens het jaar gebeuren op een donkere plek in de provincie Antwerpen. Al deze waarnemingen (meestal een 200h waarnemingstijd van een 25 waarnemers) worden verwerkt en doorgestuurd naar de VVS en het IMO (International Meteor Organization) voor verdere analyse.

Sinds kort worden er ook geautomatiseerde waarnemingen gedaan met behulp van een lichtgevoelige video-camera. Het waarnemingsstation op Urania wordt mee ingeschakeld in het internationale netwerk van IMO.

Sinds begin jaren 90 verricht de werkgroep baanbrekend werk op het gebied van wetenschappelijke radio-waarnemingen van meteoren. Verder is de werkgroep actief binnen het IMO, jaarlijks gaan enkele leden naar het IMC (International Meteor Conference), en komen ze in contact met waarnemers van over de hele wereld. De website van het IMO wordt momenteel beheerd door een lid van de werkgroep en enkele leden zijn bezig aan een project over een "Virtual Meteor Observatory". Tenslotte wordt ook gewerkt aan een studie van de verdeling van nalichtende sporen van meteoren.

Seminarie Werkgroep Meteoren: Meteoren waarnemen met digitale camera's

Het waarnemen van meteoren door middel van camera’s is enorm populair geworden. Voor enkele honderden euro’s heb je al een zeer degelijke opstelling die mooie resultaten kan opleveren. Maar waar moet je op letten als je een opstelling wil bouwen? Welke verschillende systemen of netwerken bestaan er al? En welk netwerk is het meest interessant om mee in te stappen? 

Dit seminarie is een ideale moment om meer te weten te komen over deze nieuwe trend in het waarnemen van meteoren!

Komende activiteiten

Er zijn geen activiteiten voor deze werkgroep gepland