Poollicht

Het belangrijkste doel van de werkgroep is het waarnemen van poollicht vanuit België, wat geen gemakkelijke taak is. Dit maakt de uitdaging des te groter.

Enkele actieve leden houden de zonneactiviteit dagelijks in het oog. Via de mailing list, met ruim 150 deelnemers, worden verwittigingen en informatie rondgestuurd. In maanden met weinig zonneactiviteit worden slechts 2 of 3 berichten per maand geplaatst; dit aantal stijgt exponentieel in maanden waarin de zon actief is. Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar poollicht-subscribe@lists.urania.be. (Opmerking: om je aanmelding te bevestigen voor de mailing list, dien je een reply te sturen op de eerste mail die je krijgt.)

Ook Twitter (@poollicht) wordt intensief gebruikt om kansen op zichtbaar poollicht en ander poollichtnieuws te verspreiden. Hieronder vind je de laatste berichten. Dit is doorgaans de snelste manier om op de hoogte te blijven van de poollichtkansen.

De oorsprong van poollicht op hoge breedte ontraadseld

Een aantal onderzoekers, waaronder Romain Maggiolo van het Belgische Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA), hebben de oorsprong ontdekt van poollicht dat op hoge geografische breedtegraad voorkomt.  Dit werd mogelijk door metingen van ESA’s Cluster satellieten te combineren met beelden gemaakt door NASA’s IMAGE satelliet.

Komende activiteiten

Er zijn geen activiteiten voor deze werkgroep gepland