Vakantiesterrenwachten

De sterrenwacht Sasteria

De vakantie sterrenwacht Sasteria is een initiatief van amateurastronoom en Izegemnaar Filip Feys samen met zijn echtgenote Chantal.  Sinds juli 2008 wonen zij op Kreta en kan je er het ganse jaar terecht om gebruik te maken van de instrumenten van hun observatorium.  De sterrenwacht is gelegen in het zuiden van Kreta, iets ten oosten van Ierapetra, waar je nog kan genieten van heldere en donkere nachten.  Ze beschikken er over talrijke instrumenten waaronder een 500 mm Dobson en een 250 mm Tal Klevzov Cassegrain.  Bekijk zeker ook hun website, www.sasteria.com, voor meer informatie over de instrumenten en de werking van de sterrenwacht.

Voor meer informatie over Kreta en reizen naar deze sterrenwacht kan je steeds terecht bij

Werner Hamelinck
tel +32 475 29.11.59
wh@urania.be

Agios Stefanos  
Zicht op het dorp Agios Stefanos in de Sitia bergen aan de Zuid-Oostkust van Kreta, waar Sasteria gevestigd is.  Het is hier nog een authentieke omgeving waar het massatoerisme nog geen vat op heeft gehad. De nachtelijke hemel is nog niet verstoord door lichtpollutie en nog minder door wolken. Bovendien kan deze omgeving genieten van een gezegend klimaat met heldere en aangename nachten, winter en zomer.  Agios Stefanos ligt op amper 6 km van de zee en van het kustplaatsje Makrigialos. Vandaaruit heb je een prachtig zicht op de eilanden Krissi en Koufonisi.

De omgeving biedt talrijke mogelijkheden voor uitstappen.  Van hier uit ben je direkt bij Ierapetra, de enige Griekse stad aan de Libische zee. Het is een bedrijvig en gezellig provinciestadje, ideaal om inkopen te doen.  Ook Sitia, de grootste stad van oost Kreta kan je al bereiken na een uur rijden.  Rijd je nog wat verder dan kom je bij het beroemde Palmenstrand van Vai en aan Kato Zakros, één van de vier Minoïsche paleizen op Kreta. Het paleis had een oppervlakte van 6500 m² en was een labyrint met 300 kamers die veel overeenkomst vertonen met de paleizen van Phaestos, Knossos en Malia. Het was van hieruit dat de Minoïers handel dreven met Egypte.  Voor de sportievelingen kan je van hieruit een wandeling maken door het 'Dal der doden'. De rotswanden langs het dal zijn letterlijk bezaaid met spleten en holen. Veel ervan dienden in voor- en vroeg-christelijke tijden als laatste rustplaats voor de doden. Vandaar de onheilspellende naam van het dal.

Agios Stefanos

Makrigialos  

Zicht op het kustplaatsje Makrigialos en de Libische Zee, zoals de Middellandse zee ten zuiden van Kreta genoemd wordt. Als je hier 300 km zuidwaarts vaart kom je immers uit in Libië. 

Makrigialos is een gezellig plaatsje met verschillende kleine hotels, en de ideale plek om te verblijven als je de vakantiesterrenwacht bezoekt.  Filip kan je goede hotels aanraden en tevens de reservaties maken.  Hier en in de nabije omgeving zijn tevens talrijke prachtige stranden, en een warme zee die uitnodigt voor een zwempartij. Afhankelijk van het seizoen uiteraard. 

Geniet er van de typische filoxenia, de onvolprezen Griekse gastvrijheid en van de heerlijke Griekse keuken.

Makrigialos
Welkom op Sasteria  
De inkom van Sasteria ligt net buiten de dorpskom, langs de weg van Agios Stefanos naar Pefki, en is gemakkelijk met de auto te bereiken.  Vanuit Ierapetra rijd je langs de kust oostwaarts tot aan Makrigialos. Daar rijd je de eerste weg links, richting Agios Stefanos. Net voorbij het dorp aan de rechterkant van de weg vind je Sasteria.  Vlak voor je het dorp binnenrijdt zie je aan de overkant van de vallei reeds het terras met de telescopen.  Uiteraard is het belangrijk voor je de sterrenwacht bezoekt eerst contact op te nemen met Filip of Chantal.

Inkom Sasteria

Uitzicht op de Sterrenwacht  
De telescopen werden opgesteld op een ruim terras achter de woning.  De houten vloer voorkomt opstijging van warme lucht die de seeing negatief kan beïnvloeden.  Het gematigde klimaat laat toe dat de telescopen permanent buiten opgesteld kunnen blijven. De droge lucht zorgt er ook voor dat waarnemers er geen last hebben van aandampende spiegels of lenzen. Er is permanent electriciteit voorhanden, ook internet verbinding is aanwezig.

Uitzicht op de sterrenwacht

Dobson 500 mm  
Detail opname van de Newton telescoop in Dobson montering.  Deze kijker heeft een spiegel met een diameter van 500 mm en een brandpuntsafstand van 2400 mm.  Een ideaal instrument, zowel voor de ervaren waarnemer als voor de astrotoerist om te genieten van de prachtige deepsky objecten aan deze donkere hemel.

Dobson kijker

Tal Klevzov Cassegrain  
Zicht op de Tal Klevzov Cassegrain telescoop.  Deze kijker heeft een spiegel doormeter van 250 mm en een brandpuntsafstand van 2130 mm. Ideaal geschikt voor astrofotografie en CCD-waarnemingen.  Filip maakt je graag wegwijs in het gebruik van deze telescopen, voor leken organiseert hijzelf de waarnemingsnacht.  Het is ook mogelijk om gans de sterrenwacht voor een bepaalde periode af te huren.

Tal Klevzov Cassegrain

Uitzicht op de zuidoostelijke hemel  
Enkel de sterren laag in het noorden zijn iets moeilijker zichtbaar. Maar deze sterren klimmen in de loop van de nacht en komen dan alsnog in het bereik van Sasteria's telescopen.  Wie toch een deel van dat gebied wil waarnemen wordt door Philippe naar een plaats gebracht vanwaar een vrij zicht op het noorden mogelijk is.  Er bestaan plannen om de sterrenwacht hier later verder uit te breiden.  Maar de Belgische amateurastronoom is natuurlijk het meest geïnteresseerd in de zuidelijke sterrenhemel. Vanuit Kreta kunnen we hier al een heleboel sterren en sterrenbeelden waarnemen die in België onder de horizon blijven. Zuid-oostelijke hemel
Uitzicht op de zuid-westelijke hemel  
De kleine heuvel houdt ook het licht tegen van de verder westelijk gelegen stad Ierapetra.  De burgemeester van Sasteria is bereid de straatverlichting te doven tijdens waarnemingsactiviteiten.  Voor jongeren groepen worden schoolgebouwen in de omgeving beschikbaar gesteld als goedkope accomodatie.  

Enkele sfeerbeelden

Bovenaanzicht op het terrasWaarnemingsavond

WaarnemingsavondWaarnemingsavond

WaarnemingsavondWaarnemingsavond

WaarnemingsavondLeeshoekje

Enkele waarnemingsresultaten vanuit Sasteria

Hierbij enkele opnames gemaakt met de Dobson 500mm vanop de sterrenwacht Sasteria in Agios Stefanos. Klik op de foto's om ze op ware grootte te zien. Heb jij ook eigen opnames vanop Sasteria?  Stuur ons de url door en we linken graag naar jouw webpagina!

M33  NGC 201365  NGC 20204  NGC 207293 Aquarius  IC 20443 supernovarestant  NGC 20246 planetaire nevel  NGC 20253 Sculptor  NGC 20288 Sculptor  NGC 20488 Pisces  NGC 20936 Cetus  NGC 1232 Eridanus  NGC 247 Cetus  NGC 545 Cetus  NGC 7814 Pegasus  NGC 891 Andromeda  Paardekopnevel

Oproep aan de jeugd: red de zeeschildpad!

SchildpadKreta is niet alleen een vakantie-eiland bij uitstek maar ook de broedplaats van zeeschildpadden.  De ' Caretta caretta' of onechte karetschildpad wordt met uitsterven bedreigd. Daarom doet de vereniging Archelon, die zich inzet voor de bescherming van dit prachtige dier, een oproep aan de jeugd die in de zomer maanden,tussen mei en oktober, als vrijwilliger willen komen helpen om deze dieren kans te geven hun eieren succesvol te laten uitkomen.  Meer info over dit initiatief vind je op hun website: http://www.archelon.gr/eng/habitat_crete.phpAndere reis intitiatieven naar Kreta

Voor filosofiereizen naar Kreta verwijzen we naar www.filosofiereizen.be en naar www.bodifee.be.USO - Hakos, Namibië

In 2003 maakten we kennis met de Hakos ranch in Namibië, en dit naar aanleiding van een astroreis in het teken van de toenmalige Marsoppositie. Onder de indruk van de impressionante sterrenhemel aldaar, én van de schitterende locatie, ontstond de idee om een samenwerking met Hakos op touw te zetten. En zo geschiedde.  Alle Urania-leden kunnen nu terecht op de Hakos ranch om er met onze eigen 11 inch telescoop waar te nemen.

Hakos, Namibië

 

Urania heeft als doelstelling de sterrenkunde dichter bij het publiek te brengen, waarbij zowel de leek als de gevorderde amateur zijn gading kan vinden.
Urania bouwt daarom haar astronomische infrastructuur uit, iedere zichzelf respecterende sterrenwacht heeft immers ook een afdeling op het zuidelijk halfrond.  Daar bevindt zich ontegensprekelijk het mooiste deel van de nachtelijke sterrenhemel, al was het alleen al maar omwille van de schitterende kijk op het centrum van de Melkweg. Urania zocht dan ook naar de plek met de beste sterrenhemel. Deze werd gevonden in Namibië, hoog in het Hakosgebergte, vlakbij de Namibwoestijn.  Daar staat nu USO, Urania's Southern Observatory.
Neem gerust een virtuele kijk op onze zuidelijke sterrenwacht!

Situering

USO - Urania's Southern Observatory - bevindt zich in Namibië en meer bepaald op de Hakos ranch (23°13' zuiderbreedte en 16°21' oosterlengte).
Namibië, een voormalige Duitse en later Zuid-Afrikaanse kolonie, is onafhankelijk sinds 1990. Het is een uiterst dunbevolkt land (2 miljoen inwoners voor een oppervlakte van 824.292 km², zowat 30 keer België). Het is een ideale locatie om aan sterrenkunde te doen, gezien het klimaat (300 heldere nachten per jaar), de zeer droge lucht en het ontbreken van lichtvervuiling.

De Hakos ranch

 

Hakos Ranch

De Hakos ranch is gelegen op 135 km ten zuiden van Windhoek, de hoofdstad van Namibië. Het domein strekt zich uit over een oppervlakte van 15.000 ha en ligt op de top van de Gamsbergpas, op een hoogte van zo'n 1.800 meter. De ranch beschikt over 13 gastenkamers, die van alle nodige comfort voorzien zijn. De familie Straube zorgt ervoor dat het de gasten aan niets ontbreekt.

Hoe vind je ons?

Wanneer je op de C26, de hoofdweg die van Windhoek naar Walvis Bay voert, aan de ingang van het Hakos domein komt, heb je nog 7 km te rijden tot aan de ranch. Veel kans dat je onderweg al een kudu, een zebra of een baviaan tegenkomt.
In het hoofdgebouw van de ranch bevinden zich, naast een aantal gastenkamers, tevens de gezellige eetkamer mét binnenzwembad en een prachtig panoramisch uitzicht op de schitterende omgeving. Het haardvuur zorgt voor een aangename warmte en doet tevens dienst als barbeque. Ook buiten is er een overdekt terras met barbeque, waar vaak gegeten wordt.

Onze kijker ter plaatse

Gebouw met afrolbaar dak

 

Urania heeft hier zijn eigen sterrenkijker. Een C11, een 28 cm Schmidt-Cassegrain f= 2800 mm. Deze kijker staat opgesteld in een apart gebouw met afrolbaar dak, een honderdtal meter verwijderd van het hoofgebouw.

Zicht vanuit de lodge

Zicht vanuit de lodge met de oprijlaan

Het dak kan eenvoudig afgerold worden, zodat vanop de sterrenwacht heel de hemel overschouwd kan worden. Dit zorgt ook voor een snelle temperatuursaanpassing van de omgeving om luchtturbulentie en slechte seeing te vermijden. Een waarnemingsnacht wordt kort voor zonsondergang voorbereid, want je mag niet vergeten dat het hier in Afrika heel snel donker wordt eens de zon is verdwenen.

Afrolbaar dag

11 inch Schmidt-Cassegrain telescoop

11 inch Schmidt-Cassegrain telescoop


Dit instrument stond jaren lang in de waarnemingstoren van Urania, als aanvullinhg op de 25 cm Kutter-telescoop. Maar onder de Namibische sterrenhemel komt dit instrument, zowel geschikt voor deep-sky als voor Maan en planeten, veel beter tot zijn recht. We hopen dan ook dat zoveel mogelijk amateurs van deze kijker gebruik kunnen maken. Alle comfort en natuurlijk ook electriciteit is aanwezig voor astrofotografie en visuele waarneming. De sterrenwacht bevindt zich op amper 200 meter van lodge. Hier is niet het minste strooilicht, en toch ben je 's avonds onmiddelijk terug in je kamer.  De gebouwen van de telescopen van het IAS zijn vlakbij, maar toch ver genoeg zodat we elkaar niet kunnen storen.

IAS

Op een honderdtal meter van onze sterrenwacht bevinden zich de gebouwen en kijkers van de Duitse Internationale Amateur Sternwarte. Een bezoek aan USO brengt je dan ook in contact met actieve amateurs uit verschillende landen. Voor meer informatie over het IAS kan je terecht op hun website: http://www.ias-observatory.org/ Zij werken momenteel aan de opbouw van een grote amateurkijker op de vlakbij gelegen Gamsberg, de derde hoogste berg van Namibië. Urania heeft een goede band met de mensen van IAS.


Overige kijkers

Naast de C11 van Urania heeft de Hakos lodge nog een eigen sterrenwacht die door bezoekers gebruikt kan worden. Hier vinden we een C8 een een 10 cm refractor. Ook zijn er twee stevige monteringen om eigen meegebrachte kijkers op te plaatsen evenals enkele zuilen om meegebrachte monteringen te plaatsen.


Andeere kijkers op Hakos

 

Het klimaat

Namibië heeft een semi-aried klimaat, met veel zon en weinig regen. In de zomermaanden, van oktober tot april, zijn de dagen warm en ook 's nachts koelt het niet zo fel af. De zomer is tevens het regenseizoen, alhoewel echte regendagen zeldzaam zijn. De regen komt in de vorm van soms hevige buien, vaak met onweer. In de wintermaanden, van mei tot september, zijn de dagen aangenaam warm maar kunnen de nachten heel koud zijn, met matige tot strenge vorst. Zeker op het hoogplateau waar Hakos zich bevindt, moet je rekening houden met heel koude nachten! Tijdens de wintermaanden kan het er ook overdag behoorlijk koud zijn. Maar met 300 dagen zonneschijn per jaar mag het echter duidelijk zijn dat dit een ideaal land is om 's nachts naar de sterren te kijken!

Weer ter plaatse

Gemiddelde temperatuur en neerslag in Windhoek

De omgeving

In het 15.000 ha uitgestrekte Hakos domein kan je zonder problemen te voet op wandel gaan. Ongetwijfeld zal je het nodige wild tegenkomen: zebra's, kudu's, oryxen, springbokken, bavianen. Je kan er genieten van wijdse landschappen en mooie rotsformaties. Verder biedt de familie Straube de mogelijkheid om een aantal begeleide uitstappen te ondernemen.

Rondrit in het Hakos domein

Farmrondrit

Vergelijk een Namibische farm vooral niet met een Belgische boerderij... In de praktijk is een farmrondrit synoniem voor een heuse safari!

Excursie naar de Gamsberg

Vanuit Hakos heeft men een prachtig uitzicht op de Gamsberg, met zijn 2 347 meter de derde hoogste berg van Namibië. Deze plek was ooit kandidaat voor het bouwen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO). Toen was Namibië nog een kolonie van Zuid-Afrika waar het apartheidsregime heerste. Het was niet politiek correct om daarmee samen te werken en zo werd de VLT gebouwd op de Paranal in Noord-Chili. Volgens het Max Planck Instituut uit Heidelberg (Duitsland) zou de kwaliteit van de hemel hier nog net iets beter zijn dan in Chili.  Een spectaculaire rit per 4x4 brengt je naar de top van deze tafelberg, van waaruit je een onwaarschijnlijk uitzicht hebt.

Gamsberg

Bezoek aan het HESS observatorium

Het Hess (High Energy Stereoscopic System) is een observatorium voor gamma-straling. Het ligt - naar Namibische maatstaven - op een boogscheut van de Hakos ranch.

HESS Observatorium

Kokerboom woud

Een avontuurlijke rit per 4x4, gevolgd door een avontuurlijke wandeling, brengen je naar een plek op de Hakos ranch waar allicht de mooiste verzameling van Kokerbomen in gans Namibië te bewonderen is.

Kokerboom woud

Sossusvlei

Eén van de hoogtepunten voor iedereen die Namibië bezoekt, zijn ongetwijfeld de rode zandduinen van Sossusvlei. Een daguitstap naar dit nationaal park vanuit Hakos is mogelijk.

Sossusvlei

 

Praktisch

Hoe geraak ik er?

Namibië ligt in het zuidwesten van Afrika. Vanuit Düsseldorf zijn er rechtstreekse vluchten naar de hoofdstad Windhoek. Een andere mogelijkheid is om via Johannesburg naar Windhoek te vliegen. Op de luchthaven word je opgewacht door iemand van Hakos. De rit van de luchthaven naar Hakos neemt zo'n twee uur in beslag.

Wat moet ik meenemen?

In je persoonlijke bagage mag warme kleding zeker niet ontbreken! Zeker tijdens de (plaatselijke) wintermaanden (mei, juni, juli, augustus) kan het 's nachts behoorlijk vriezen.Je verblijft in Hakos in vol pension. In de namiddag is er ook steeds een vieruurtje voorzien. Eten of drinken hoef je dus niet mee te nemen, tenzij je wat tussendoortjes of snacks voor tijdens de waarnemingen wil voorzien. De dichtstbijzijnde winkel bevindt zich namelijk in Windhoek...Een checklist met astronomisch materiaal bezorgen we je op eenvoudig verzoek. Neem hiervoor contact op met Marc Desruelles via md@urania.be

Alleen of in groep?

De waarnemingsinfrastructuur van Urania op Hakos staat ter beschikking van alle Urania leden die individueel of met enkele personen willen waarnemen. Je kiest volledig zelf de periode van je waarnemingsreis. Overdag bepaal je zelf je dagindeling. Wil je een uitstap maken, regel je dit zelf met de familie Straube. 's Nachts neem je waar zolang het je belieft.
Op regelmatige tijdstippen zullen we ook in groep naar Namibië trekken, voor een astronomische initiatiereis. Deze reizen staan open voor iedereen. 's Nachts wordt er uiteraard waargenomen, overdag is er gelegenheid tot het maken van een aantal uitstappen in groep. Deze waarnemingsreizen zijn uitbreidbaar met een rondreis door Namibië.

Voor meer info....

... raadpleeg onze FAQ lijst.
... contacteer je Werner Hamelinck via wh@urania.be of telefonisch 0475/29.11.59.

En last but not least! Bekijk zeker eens de reisverslagen van eerdere Urania reizen naar het prachtige Namibië:

Astronomische rondreis - 2011

FAQ

Hoe geraak ik het best ter plaatse?

Je kan met verschillende luchtvaartmaatschappijen en tussenstops in Windhoek geraken. Zoek zeker naar de formule en tarief, dat nogal sterk kan schommelen, dat best bij je past. De luchtvaartmaatschappij LTU biedt de mogelijkheid, mits je er specifiek naar vraagt), om gratis 'astroluggage' mee te nemen zodat je niet moet bijbetalen wanneer je zware apparatuur of instrumenten meeneemt. Op de luchthaven van Windhoek wordt je opgewacht door iemand van de Hakos ranch.

Wat kost het verblijf op de Hakos ranch?

De actuele tarieven vind je terug op de Hakos website. Je hebt ook de mogelijkheid om een zuil te huren om je montering met kijker te plaatsen of om een montering te huren om je meegebrachte telescoop te gebruiken. Het gebruik van de telescoop van Urania is gratis voor Urania-leden. Je kan ter plaatse betalen met een creditcard.

Kan ik 's nachts over electriciteit beschikken?

In de sterrenwacht waar de C11 staat, is zowel 220V als 12V ter beschikking. Aan de zuilen kan 220V en 12V ter beschikking gesteld worden op eenvoudige vraag.

Welke kledij moet ik 's nachts voorzien?

Neem zeker ook warme kledij mee!  's Nachts kan de temperatuur immers fel dalen en kan er een stevige wind opzetten.

Welke instrumenten van Urania staan ter plaatse?

Urania heeft een Celestron C11 (d=279mm, f=2.794mm) met zoeker op een Losmandy GM-11 montering geïnstalleerd. De montering wordt electrisch aangedreven en is te bedienen met een sturingskastje. Je kan een foto-apparaat op de as van het tegengewicht monteren. De kijker is uitermate geschikt voor visuele waarnemingen, maar je moet wel zelf oculairs meenemen.

Welke faciliteiten zijn er in de sterrenwacht?

Het dak van het gebouw kan je met een hendel zelf afrollen. Het waarnemingsplatform op de verdieping bevat een tafel met stoelen en beschikt over aansluitingen voor 12V en 220V. Er is rode verlichting voorzien en tevens windschermen die je kan neerlaten als je in die richting op de horizon wil waarnemen.

Kan ik mijn eigen materiaal ter plaatse gebruiken?

Er zijn twee mogelijkheden : ofwel neem je een kijkerbuis mee ofwel een kijker met montering. Als je alleen een kijkerbuis meeneemt, kan je die op een bestaande montering plaatsen op een waarneminsplatform dat aan het verblijf is aangebouwd. Als je ook een montering meeneemt, kan je gebruik maken van vaste zuilen die naast het gebouw opgesteld staan. Neem zeker voorafgaand en tijdig contact op om op voorhand te reserveren, want vele andere amateur-astronomen maken gebruik van deze infrastructuur.

Is de sterrenhemel echt wel de moeite?

Zeer zeker! Niet alleen heb je ter plaatse een zeer groot aantal heldere nachten per jaar, maar ook de kwaliteit van de nachtelijke hemel behoort tot de beste ter wereld. Met het blote oog haal je moeiteloos magnitude 7. Bereid je wel op voorhand een beetje voor op de zuidelijke sterrenhemel, want je wordt volledig overdonderd door de hoeveelheid aan sterren. Bovendien staan ze anders aan de hemel georiënteerd dan in onze streken, wat in het begin voor heel wat verwarring kan zorgen. De Melkweg zie je letterlijk van horizon tot horizon en sommige hemelobjecten kan je met het blote oog of met de verrekijker zien opkomen. De zuidelijke sterrenhemel biedt ook enkele prachtige objecten zoals de beide Magelhaanse Wolken, de bolhoop 47 Tucanae, het nevelcomplex in Carina en uiteraard de prachtige regio van de Melkweg in de Schorpioen.

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!