Astroreis naar Ierland

Datum: 
15 mei 2022 tot 27 mei 2022

***LAATSTE 2 PLAATSEN***

In de mooie maand mei reizen we naar Ierland! 

Cockles and musselsMolly Malone maar ook massa's astronomie! Historische en moderne observatoria, van astrofysica tot radio-astronomie, verpakt in een unieke rondreis langs groene heuvels, ruige kliffen en mysterieuze kastelen!

 

 

Reisprogramma in detail

 

DAG 1    ZONDAG 15/05 (A)

Lijnvlucht met Aer Lingus van Brussel naar Dublin.  Aankomst in Dublin in de late voormiddag waar de bus ons opwacht.  In de namiddag worden we al ondergedompeld in de Ierse geschiedenis.  The Battle of the Boyne is één van de belangrijkste gebeurtenissen uit het middeleeuwse Ierland. De beruchte jaarlijkse “oranjemarsen” in Belfast vinden hier hun oorsprong.  We leren alles over deze veldslag en kunnen over het slagveld van toen rond kuieren.  Nadien neemt een gids ons mee voor een wandeling doorheen Drogheda, één van de oudste Ierse steden.

Inchecken in Carrickdale Hotel (****) in Dundalk. Avondmaal in het hotel.

 

 

DAG 2   MAANDAG 16/05  (O)

Ontbijt in het hotel.

Bezoek aan Armagh Observatory and Planetarium waar medewerkers van de sterrenwacht ons opwachten voor een rondleiding.  ’s Middags steken we de grens over naar Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland (reispas verplicht!) waar we het Titanic Museum gaan  bezoeken. Nadien verkennen we met de bus de wijken Shankill (protestants) en Falls (katholiek).

  

Inchecken in het Benedict Hotel (****) in Belfast centrum (2 overnachtingen).

 

DAG 3   DINSDAG 17/05 (O,A)

Ontbijt in hotel.

In de voormiddag bezoeken we Queens University in Belfast waar we verwacht worden door de medewerkers van het Astrophysics Research Centre.  In de namiddag wandelen we met een lokale gids door het historische centrum van de stad. Nadien is er vrije tijd voor sightseeing en/of shopping  ’s Avonds bezoeken we de vroegere gevangenis van Belfast in Crumlin Road waar we ook dineren.

Overnachting in Benedict Hotel (****).

 

DAG 4   WOENSDAG 18/05 (O)

Ontbijt in het hotel.

We verlaten Belfast en rijden via “The Dark Hedges” in Stranocum (fotostop) naar de beroemde Giant’s Causeway.  Voldoende tijd voor een forse wandeling langs en over dit natuurfenomeen.  In de late namiddag rijden we via Dunluce Castle (fotostop) naar Londonderry.

 

 

Inchecken in het City Hotel Derry (****) in (London)derry.

 

DAG 5   DONDERDAG 19/05 (O)

Ontbijt in het hotel.

In de voormiddag verkennen we onder leiding van een lokale gids de stad Londonderry, de tweede grootste stad van Noord-Ierland na Belfast, ook bekend als Derry.  Nadien gaat het Glenveagh Castle & National Park voor een bezoek aan dit prachtige kasteel met zijn weelderige tuinen.  Fervente stappers kunnen een van de paden naar boven nemen. Zij worden er beloond met een prachtig panorama van hoog boven het kasteel.

 

  

Overnachting in het Clanree Hotel (****) in Letterkenny.

 

DAG 6   VRIJDAG 20/05 (O)

Ontbijt in hotel.

Vandaag staat County Donegal op het programma: via de Beltany Stone Circle, een steencirkel uit de Bronstijd nabij het stadje Raphoe, rijden we naar de Slieve Leage Cliffs.   Dit zijn de hoogste kliffen van Ierland.  We voorzien hier voldoende tijd voor een wandeling langs en beklimming van de Cliffs.

 

Overnachting in het Sligo Park Hotel (****) in Sligo.

 

DAG 7   ZATERDAG 21/05 (O)

Ontbijt in hotel.

Via het stadje Cong, waar we even de film-coryfeeën John Wayne en Maureen O‘Hara begroeten (fotostop), rijden we naar Kylemore Abbey, spectaculair gelegen in het hart van het Connemara National Park aan de oevers van Lough Poolacappul. Met een lokale gids bezoeken we de abdij (waar we meer te weten komen over de link met Vlaanderen) en de gothische kerk.   Nadien is er ruim de tijd om de prachtige tuinen te bezoeken.

 

 

Inchecken in het Ardilaun Hotel (****) in Galway.

 

 

DAG 8   ZONDAG 22/05 (O)

Ontbijt in hotel.

In de voormiddag bezoeken we de bekende Cliffs of Moher waar we ruim de tijd nemen om te genieten van de spectaculaire vergezichten.  Maak een wandeling over de kliffen langs de aangelegde paden, beklim de O’Briens Tower of bezoek het Visitors Centre.   In de namiddag bezoeken we het Bunratty Folk Park, zeg maar het Ierse Bokrijk.

Inchecken in hotel The Victoria Killarney (****)  (2 nachten)

 

DAG 9 MAANDAG 23/05 (O)

Ontbijt in hotel.

Vroeg uit de veren vandaag voor een rondrit met de bus langs de 175 km lange “Ring of Kerry” op het schiereiland Iveragh.  Ruwe majestueuze landschappen wisselen af met de Atlantische kustlijn.  Onderweg stoppen we voor een demonstratie van “sheepdogs”: we zien hoe één herder met behulp van zijn honden een kudde schapen in bedwang houdt.  Na een ontmoeting met Charlie Chaplin in Waterville (fotostop) rijden we verder naar ons vertrekpunt Killarney.   Hier schepen we in voor een boottocht over het meer en maken nadien met paard en kar (jaunting cars) een tocht door het Killarney National Park.   

Overnachting in The Victoria Killarney (****) Hotel.

 

DAG 10  DINSDAG 24/05 (O)

Ontbijt in hotel.

We vertrekken richting Cork, waar we enkele kilometer buiten de stad, aan de oevers van de rivier Lee het Blackrock Castle bezoeken.  We worden door een van de Senior Researchers rondgeleid in de sterrenwacht (Blackrock Observatory) en bezoeken er het interactief astronomisch belevingscentrum. Van daaruit gaat het verder naar de Rock of Cashel (Carraig Phadraig of Saint Patrick’s Rock) in County Tipperary.   We nemen ruim de tijd om het stadje Cashel te bezoeken en zeker de monumenten boven op de rots, o.a. de romaanse kapel, de gotische kathedraal en de abdij.  Geniet zeker van de weidse uitzichten.

 

Overnachting in het County Arms Hotel (****) in Birr.

 

DAG 11  WOENSDAG 25/05 (O)

Ontbijt in hotel.

We blijven deze voormiddag in Birr en bezoeken en Birr Castle met de beroemde “great telescope “ van de Earl of Rosse, ook bekend als de “Leviathan of Parsonstown”.  De gids neemt ons ook mee naar de I-LOFAR radiotelescoop (Low Frequency Array) en we worden nadien verwacht voor een lezing door een van de medewerkers over dit LOFAR-project (een internationaal netwerk van radiotelescopen voor astronomisch onderzoek op de laagst mogelijke frequenties).   In de namiddag rijden we verder naar Killbegan waar we een bezoek brengen aan de Kilbeggan Distilery, want een Ierland-reis is niet compleet zonder kennismaking met de Irish whiskey.  Nadien gaat het verder naar ons hotel in Dublin, waar we de volgende twee nachten verblijven.

 

Overnachting in The Morrison Hotel (****) in het centrum van Dublin.

 

DAG 12  DONDERDAG 26/05 (O, A)

Ontbijt in hotel.

Voor onze laatste astronomische excursie vertrekken we naar het Dunsink Observatory net buiten Dublin, waar de medewerkers van de sterrenwacht ons zullen laten kennis maken met hun werk. Nadien gaat het richting Dublin Centrum voor een bezoek aan de wereldberoemde bibliotheek van het Trinity College en de prachtige tentoonstelling over het “Book of Kells”.  Aansluitend daarop is er vrije tijd om Dublin verder te ontdekken (vergeet zeker het Temple Bar District niet) en ’s avonds verzamelen we voor ons “laatste avondmaal” in het hotel of in een typisch Iers restaurant in Dublin.

 

Overnachting in The Morrison Hotel (****).

 

DAG 13  VRIJDAG 27/05 (O)

Ontbijt in hotel.

Op deze laatste dag in Ierland kunnen we nog genieten van de natuurpracht in een van de mooiste “estates” van het eiland: Powerscourt Estate in County Wicklow, iets ten zuiden van Dublin. Het is een prachtig landgoed dat bekend staat om zijn prachtig huis en de 19 hectare grote aangelegde tuinen.   In de vroege namiddag gaat het dan richting Dublin Airport voor onze vlucht richting Brussel.

 

 

 

Praktische info

Datum: 15 - 27 mei 2021

Reissom: 2795,- euro

Single toeslag: 915,- euro

 

Inbegrepen in de reissom:

 • De vluchten Brussel – Dublin en Dublin – Brussel in economy klasse, inclusief luchthaventaksen;
 • De overnachtingen en ontbijten in de vermelde hotels (of gelijkwaardig);
 • Het vervoer ter plaatse in een comfortabele autocar;
 • De bezoeken en inkomgelden zoals vermeld in het programma;
 • De maaltijden zoals vermeld in het programma (O = Ontbijt, A = Avondmaal);
 • Dekking Garantiefonds;
 • Nederlandstalige reisbegeleiding van vertrek tot aankomst;
 • Voorreisvergadering en inleiding tot het programma bij Volkssterrenwacht Urania.

Niet inbegrepen in de reissom:

 • Overige maaltijden;
 • Alle uitgaven van persoonlijke aard;
 • Reis- en annuleringsverzekering;
 • Dranken tijdens de maaltijden;
 • Fooien.

 

Het programma en de vermelde hotels zijn onder voorbehoud van wijziging.

 

Voor meer info en/of aanmelding: contacteer Werner Hamelinck - werner.hamelinck@astroreizen.be - +32 475 29 11 59

 

Deze reis wordt georganiseerd door Art of Travel.

Urania staat in voor de praktische en wetenschappelijke begeleiding van deze reis.