Reisseminar naar Kreta met prof. Christoffel Waelkens

Datum: 
12 juni 2021 tot 19 juni 2021

Sterrenkunde: van speculatieve verhalen tot hoge-precisie-wetenschap 

Reisseminarie met Prof. C.Waelkens naar Zuid-Kreta 

Zaterdag 12 tot tot en met zaterdag 19 juni 2021

Het lange avontuur van de sterrenkunde begon ooit in het oude Griekenland. Daar gingen de mensen voor het eerst nadenken over de kosmos, de beweging van de hemellichamen en onze plaats in dat geheel. De sprong van de oude filosofen naar de moderne wetenschap kan groot lijken, maar heeft nog steeds hetzelfde motief: de verwondering, en de zoektocht naar de grote levensvragen. Vandaag wordt die zoektocht gevoerd door hypermoderne telescopen en gesofisticeerde ruimtetuigen. Zij verschaften ons een heel nieuw beeld op het heelal. Vele vragen werden beantwoord, maar nog veel meer vragen verschenen aan de horizon. 

 

“We zeggen graag dat de fascinatie voor de kosmos een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de wetenschap en de technologie die eruit ontstaan is.  Het omgekeerde is evenzeer waar: ons begrijpen van de kosmos is in hoge mate schatplichtig aan de technologie die we ervoor kunnen inzetten.  Gedurende mijn loopbaan mocht ik meemaken hoe enorme vooruitgang is gemaakt op allerhande gebieden: grotere telescopen, gevoeligere instrumenten, nauwkeurigere positie- en tijdsbepalingen, het openen van het heelal bij andere golflengten dan zichtbaar licht, een explosie aan data, krachtige computers om data te analyseren en modellen op te stellen,...  Sterrenkunde is daardoor hoge-precisie fysica geworden, en niet minder fascinerend.” Christoffel Waelkens

 

 

Tijdens dit reisseminar neemt Professor Christoffel Waelkens ons mee op zijn eigen reis door de wereld van de astronomie. Vetrekkend van zijn visie op de oudheid en het ontstaan van de wetenschap tot de meest recente ontwikkelingen in het astronomisch onderzoek.

Dit seminar is zowel geschikt voor de geïnteresseerde leek zonder sterrenkundige voorkennis als voor de gevorderde amateurastronoom.

 

Praktisch

Dit reisseminar gaat door in Kalamaki, in het zuiden van Kreta.

Het seminarie start op zondagochtend 13 juni om 9.30 uur en loopt tot en met vrijdag 18 juni om 13 uur. Er zijn iedere ochtend twee sessies van 1,5 uur (van 9.30 tot 11 uur en van 11.30 tot 13 uur). Tijdens de pauze is er de gelegenheid om iets te drinken aan de bar of een verfrissende duik te nemen in het zwembad. In de namiddag is er tijd voor een uitstap.

 

Enkele voorbeelden van uitstappen

 • Kreta staat gekend om haar indrukwekkende kloven. De grootste en bekendste is ongetwijfeld de Samariakloof. Wij verkennen de kleinere maar meer idyllische Agio Farago-kloof. Deze eindigt bij een prachtig strand waar je de gelegenheid hebt om te zwemmen in de Libische Zee.

 

 • Schildpadpatrouille. Eén keer gaan we extra vroeg uit de veren. We gaan op turtle survey of schildpad-patrol. Samen met de vrijwilligers van Archelon verkennen we Kommos Beach waar ’s nachts schildpadden hun nesten maken. Met een beetje geluk vinden we een nest en maken we een relocatie mee.

 • Sterrenkijken. Een andere keer blijven we extra lang op. Het ongerepte zuiden kent immers nog weinig lichtpollutie. We begeven ons naar een donkere plek en verkennen de sterrenhemel. Sterrenbeelden worden aangeleerd en aan de hand van een eigen telescoop zoomen we verder in op diepe gebieden in de Melkweg. 
 • Hippie festival. De meest toeristische plaats in het zuiden is het gezellige dorp Matala. Hier vinden we nog resten van de oude Romeinse graven en de grot van Brutus. Maar Matala was ook heel populair in de hippie-tijd. Hier zongen en speelden eind jaren '60 Mark Knopfler, Cat Stevens, Janis Joplin, Joni Mitchel en Bob Dylan gitaar op het strand. Ieder jaar in juni gaat hier het Matala hippie-festival door, dat duizenden bezoekers trekt.
  We verkennen het stadje, flaneren op het strand en genieten van een typisch Griekse lunch in een taverne met prachtig uitzicht over de baai. Na de lunch wandelen we naar het verscholen Rode Strand en zwemmen er in de zee. 
 • Bergdorpen. Het zuiden van Kreta wordt gedomineerd door de Psiloritis, de hoogste berg van Kreta, waar zich de mythische grot van Zeus bevond. Op deze berg ligt in het voorjaar nog geregeld sneeuw. Hier liggen pittoreske bergdorpen zoals Zaros met het orthodoxe Vrondisi-klooster waar Damaskinos, leermeester van de beroemde schilder El Greco, nog iconen schreef, en Spilli, bekend om haar winkeltjes met kantwerk en haar Venetiaanse fontein. 
 • Kloosters en paleizen. Kreta barst van de cultuur en historische invloeden. Zo is de Minoïsche beschaving nooit ver af. We brengen een bezoek aan het paleis van Phaistos dat de Messaravallei domineerde en leren er over het begin van de Europese geschiedenis. We bezoeken ook het orthodoxe klooster Odigitria, dat een heel belangrijke rol speelde tijdens de bezetting onder het Ottomaanse Rijk.

De uitstappen zijn vrijblijvend. Je kiest de dag zelf of je deelneemt aan de georganiseerde uitstap, of dat je ter plaatse blijft om te genieten van de faciliteiten van het hotel of de strandgenoegens van Kalamaki.

 

 

Deelnameprijs

De prijs voor deze cursus-week, op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt: 1430 euro (*) per persoon. 

Single toeslag: 295 euro

Inbegrepen:

 • Vlucht Brussel-Heraklion h/t
 • 20 kg bagage
 • Transfer van Heraklion naar Kalamaki h/t
 • Kamer (7 nachten) en ontbijt in hotel Philharmonie (Kalamaki) of gelijkwaardig
 • Seminarie door prof. dr. Christoffel Waelkens
 • Alle georganiseerde uitstappen in de namiddag
 • Vrij gebruik van alle faciliteiten van Hotel Philharmonie

 

Niet inbegrepen:

 • Annulerings- en bijstandsverzekering. Deze kunnen individueel afgesloten worden (38 euro per persoon - annulering en bijstand). Te vermelden bij aanmelding.
 • Middag- en avondmaaltijden
 • Eventuele inkomgelden
 • Alle uitgaven van persoonlijke aard

 

(*) Prijs gebaseerd op vluchtprijzen van 30 april 2021.

Deze reis wordt georganiseerd door  Omnia Travel Lic. A 1121.

Voor meer info of aanmelding: contacteer Werner Hamelinck – werner.hamelinck@astroreizen.be - tel: +32 475 29 11 59