Reisverslag Astroreis Tenerife

Datum: 
21 september 2022 tot 28 september 2022

Van 21 tot 28 september reisden 20 sterrenliefhebbers naar het Canarische eiland Tenerife, voor een astronomische kennismaking met de nachthemel en te genieten van de prachtige vulkaanlandschappen.

De doortocht van tropische storm Hermine zorgde voor een unieke belevenis, zij het niet die waarvoor we naar hier gekomen waren.

We maakten er, gezien de omstandigheden, het beste van...


Online fotoalbum: https://flic.kr/s/aHBqjA9j9J

 

Woensdag 21 september

De reis begint veelbelovend. We landen - met een uurtje vertraging, maar wie maalt daar nu om - op een zonovergoten Tenerife. We genieten van een smakelijke lunch-met-een-Belgisch-tintje in het ons vertrouwde Westhaven Bay. Onze 20 cm Schmidt-Cassegrain telescoop die inmiddels 3 coronajaren lang in de stockageruimte van Westhaven Bay opgeslagen lag, blijkt zich daar nog steeds en in goede conditie te bevinden.

We rijden de berg op en genieten van de ondergaande zon op het terras van het Paradores-hotel, onze verblijfplaats voor de hele week. 

Omdat we het naderend onheil al via onze weer-apps in het snuitje hebben, gaan we de eerste avond, ondanks de vermoeidheid van een erg lange reisdag, na het avondmaal toch nog even voor een korte orientering aan de avondhemel op de parking van het hotel. En zijn meteen onder de indruk van de hemel hier. Melkweg, van horizon tot horizon, zomaar, poef, op de parking van een verlicht hotel...

 

Donderdag 22 september

Dit wordt een marathondag. Want iedereen weet het nu wel, er is een storm op komst. Dus halen we vandaag alles uit de kast, bij perfecte weersomstandigheden. Overdag verkenning van het Nationaal Park Canadas del Teide, een uitgebreide stop aan het Izana-observatorium en een pittige wandeling door een spectaculair landschap. Telescoop-initiatie en zonnewaarneming in de late namiddag. Waarnemen na het avondmaal tot middernacht. Korte nachtrust. 


 Enkele sfeerbeelden van het waarnemen. (Foto's gemaakt met smartphone.)

 

Vrijdag 23 september

Opstaan om 5 uur en waarnemen van de ochtendsterrenhemel. Na het ontbijt - terwijl de eerste cirruswolken als onheilsbodes aan de hemel verschijnen - verderzetting van de excursie langs de belangrijkste uitzichtspunten van het Nationaal Park Canadas del Teide. Flinke wandeling door een indrukwekkend vulkaangebied.

 

 

Bij het aperitieven op het terras van het hotel verschijnt een kleine lenticularis-wolk boven de top van de Teide. Heel fotogeniek, maar een ongewenste voorbode.

 

Na het avondmaal doen we nog een poging tot waarnemen maar die wordt snel gestaakt. Hermine staat voor de deur.

 

Zaterdag 24 september

In de loop van de nacht is het beginnen regenen. Stortregenen. En dat zal het de komende 40 uur onafgebroken blijven doen.

 

Naar buiten gaan is geen optie.  Met de busjes sightseeing doen is geen optie. Naar Santa Cruz of La Laguna rijden om daar enkele musea te gaan bezoeken is geen optie. Gelukkig stelt het hotel ons een zaaltje ter beschikking zodat Werner, zowel in de voor- en de namiddag lezingen kan geven: Urania Mobiel goes Parador...

 

Zondag 25 september

Regen. Veel regen. Vanuit ons hotelraam zien we hoe de guardia civil de weinige auto's die de parking van het uitzichtspunt Los Roques de Garcia opdraaien, resoluut terugsturen. Er mag zelfs niet uitgestapt worden om even aan het viewpoint te gaan kijken.

Werner zorgt opnieuw voor een alternatief programma, vandaag hebben we zelfs een beamer ter onzer beschikking!

In de late namiddag breken er eindelijk drogere momenten aan. Hoog tijd om de benen eens te strekken en we maken een  wandeling in de onmiddellijke omgeving van het hotel, deels door mist en regen. Na het avondeten komen er zowaar een paar gaten in het wolkendek, maar waarnemen is nog niet aan de orde...

 

Maandag 26 september

Nog altijd grijze lucht en laaghangende wolken. Het ergste zou nu wel achter de rug moeten zijn en we nemen het risico om op uitstap te gaan. Eerst een bezoekje aan het Centro de Visitantes El Portillo en daarna dalen we af langs de noordkant van de Teide - met enkele stops nog volop in de mist - naar La Orotava, bekend voor zijn Casa de los Balcones. Helaas zijn zowat alle bezienswaardigheden, alsook de Jardin Botanico in Puerto de la Cruz die ook nog op ons programma staat vandaag, gesloten omwille van de nog steeds geldende noodtoestand.


 

Ook de rit terug naar het hotel verloopt nog erg mistig, heel de caldera zit nog in de wolken behalve de omgeving van het Parador hotel. Deze plek heeft een heus microklimaat, doordat het in de leizijde van de Teide ligt. Het is dan ook geen toeval dat dit al sinds de eerste astroreis naar Tenerife, in 1996, onze waarnemingsplaats is...

 

Na het avondmaal doen we een bescheiden poging tot waarnemen maar de wisselende bewolking speelt ons nog teveel parten dus we moeten er vrij snel de brui aan geven.

 

Dinsdag 27 september

De laatste dag begint nog met redelijk wat wolken maar het is duidelijk dat er terug naar het normale weerpatroon geëvolueerd wordt. Omdat de telescoop vandaag terug naar zijn overwinteringsstation in Westhaven Bay moet, splitsen we de groep op in "wandelaars" en "toeristen". De toeristen leveren de telescoop veilig af en maken er een toeristisch dagje van, de wandelaars gaan voor een tocht door de caldeira, behalve twee die-hards die resoluut voor het zwaardere werk kiezen: de beklimming van de Teide. Omwille van de ruige weersomstandigheden strandden ze op 3500 meter, maar dat maakt hun prestatie niet minder indrukwekkend!

 

Tegen de avond klaart de hemel bijna helemaal uit, alhoewel de Teide omgeven blijft door een schitterende lenticularis-wolk. Het staartje van Hermine... We kunnen nog enkele uren genieten van een prachtige sterrenhemel alvorens onze koffers te gaan inpakken. 


Ook de jonge maan is van de partij. We kozen niet voor niets de week van nieuwe maan voor deze reis....
 
Enkele sfeerbeelden van het waarnemen de laatste avond. (Foto's gemaakt met smartphone.)

 

Woensdag 28 september

Huiswaarts... We verlaten Tenerife in dezelfde weerscondities als we geland zijn: de eeuwige lente is weergekeerd op Tenerife. We maakten iets unieks mee - getuige deze pagina op Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Tropical_Storm_Hermine_(2022). Volgende keer toch liever zo'n saaie "eeuwige lenteweek" please...

 

 

 

 

Tags: