Verslag van de astroreis naar Tenerife

Datum: 
16 mei 2015 tot 23 mei 2015

Tijdens de komeetreizen van december 2013 - waarbij er helaas geen komeet meer te zien was en ook de weergoden het serieus lieten afweten - groeide het idee voor een revanche-reis....

Zo gezegd zo gedaan, en van 16 tot 23 mei 2015 verbleven we in het Parador Hotel in het Nationaal Park Las Cañadas del Teide.

Het vliegtuig van Jetair vlucht JAF 6113 is defect.  Er moet een ander toestel uit Madrid overgevlogen worden en daardoor vertrekt onze vlucht naar Tenerife met 2 uur vertraging.  Tot zover het slechte nieuws.  Want het overgevlogen vliegtuig blijkt een grote Boeing 767 te zijn, veel comfortabeler dan het oorspronkelijk voorziene vliegtuig.  Na een aangename vlucht, een gesmaakt middagmaal in Westhaven Bay en een vlotte incheck in het Parador Hotel Las Cañadas del Teide is iedereen dat kleine euvel al lang vergeten.  En beginnen we aan onze astroreis in Tenerife!

Een stevige Calima (hete woestijnwind die veel Sahara stof vervoert) in combinatie met het vroege vertrekuur zorgt ervoor dat er de eerste avond nog niet naar de sterren gekeken wordt.  Iedereen zoekt tijdig zijn of haar bed op, zodat we de volgende ochtend fris en monter aan de verkenning van het Teidegebied kunnen beginnen.

We starten met een excursie in het westelijk deel van het nationaal park.  Aan de verschillende stopplaatsen geeft Werner uitgebreid uitleg over de geologie, de geografie en het landschap dat hier zo overweldigend is.  In de namiddag trekken de wandelaars hun stapschoenen aan om te voet een stuk van de Cañadas te verkennen. 

’s Avonds wordt de meegebrachte telescoop, een 8 inch schmidt-Cassegrain, een eerste keer op de hemel gericht.  De Calima is weliswaar gaan liggen, maar het stof is nog niet helemaal weggewaaid.  Nog geen perfecte hemel, maar goed genoeg voor een verkennende ronde langs de sterrenhemel en waarneming van de planeten Venus, Jupiter en Saturnus.

De volgende ochtend genieten de vroege vogels van een mooie zonsopkomst vanaf Los Roques de Garcia, vlakbij het Parador Hotel.  Tevens een eerste gelegenheid om met de H-alpha telescoop naar de zon te kijken. 

Na het ontbijt  verkennen we het oostelijk deel van het nationaal park, waarbij we ook een stop maken aan het observatorium te Izaña.

’s Namiddags halen de sportievelingen hun hart weer op tijdens een mooie wandeling rond de Samara Vulkaan.

’s Avonds is de hemel helemaal uitgeklaard en worden een aantal deepsky objecten in beeld gebracht.

De astrofotografen in de groep halen ook hun hartje op.  De resultaten mogen gezien worden!

Zoals onderstaande foto van Geert Vandenbulcke...  Nog meer van dit fraais is te bewonderen op Geerts Facebookpagina.

Na 2 dagen boven op de berg is het de derde dag tijd om even naar de bewoonde wereld af te dalen en een streepje cultuur mee te pikken.  We brengen een bezoek aan de oorspronkelijke hoofdstad van Tenerife: San Cristobal de La Laguna, in 1496 gesticht door Alonso Fernando de Llugo.

’s Avonds gaan we tijdig onder de wol.  De wekker wordt om 3u ’s ochtends gezet, want dan is de melkweg op z’n mooist.  Tijdens deze nachtelijke waarnemingssessie worden o.a. M4, M6, M7, M8, M20, M21, M22  in beeld gebracht.  Otto Dehulsters maakte onderstaande foto.  Meer foto's van Otto vind je op de Astroreizen Facebookpagina.

De volgende dag moeten we de geplande wandeling schrappen.  Het nationaal park is voor een groot deel afgesloten door een ‘campaña de controlio de muflon con armas de fuego’… En aangezien we geen verdwaalde kogel in onze rug willen krijgen, maken we een extra uitstap: het piratendorp Masca, het gezellige Garachico en de Drago Millenario van Icod de los Vinos, met terugkeer via de mirador van Von Humboldt. Weer een geslaagde en gesmaakte dag.

‘s Avonds wordt de kijker nogmaals opgezet. Deze keer komen de galaxiëen aan de beurt: de Sombrero nevel, M81 en 82 en de Draaikolknevel M51. Ons oog reikt deze nacht tot op 50 miljoen lichtjaar…

De volgende ochtend starten we met zonnewaarneming. De 8 inch Schmidt-Cassegrain wordt uitgerust met de sevenoaks zonnefilter voor de zonnevlekken, en de H-alpha telescoop toont ons de spectaculaire protuberansen.

  

De wind die de afgelopen twee dagen sterk waaide is gaan liggen, wat betekent dat de teleferique terug open is. Iedereen kijkt er naar uit om eindelijk naar de top van de vulkaan te reizen. Een kaartje retour kost 27 €, en geeft je een uur op de top.

Gelukkig is het niet zo druk vandaag, zodat we ons uur op de top wat langer kunnen rekken. Het uitzicht vanop de hoogste berg van Spanje is fenomenaal. Toch vinden enkelen nog de tijd om het Teide viooltje te vinden, de hoogst bloeiende bloem van Spanje en het enige plantje dat hier nog gedijt.

Na de middag vangen de sportiefsten de rondwandeling van Los Roques de Garcia aan. Iedereen kan de helft meelopen, dan is er het point of no return. De afdaling met het zicht op de lavawaterval en het oversteken van de pahoehoe-lavarivier vergt de nodige spierinspanningen. Het einde van deze wandeling is zonder meer pittig. Vanaf La Catedral, een phonolitische lavastructuur, is er een steile klim van 170 meter…

Panoramafoto wandeling Los Roques.  Meer panoramafoto's in het Flickr online foto-album!

Na het avondmaal is er nog een verrassing. De week loopt ten einde en de maan komt terug piepen. Tijd om de grote bino 25 x 100 te richten op het smalle sikkeltje van onze dichtste buur die deze avond in conjunctie staat met de heldere Venus.

De laatste dag zakken we nogmaals af naar zeeniveau voor een daguitstap naar de havenstad Puerto de la Cruz, waar we o.a. de uit 1788 daterende botanische tuin bezoeken, en de Orotava vallei met het historische stadscentrum van La Orotova.   

En dan is het tijd om telescopen en koffers in te pakken voor de thuisreis, die probleemloos verloopt.

Einde van een zeer geslaagde astroreis….

Benieuwd naar meer foto's?  Neem een kijkje in het Flickr online foto-album van deze reis.

Lees ook: Tenerife? Tenerife! voor onze top 10 van activiteiten die de meeste Tenerife-reizigers niet doen... (en die nochtans méér dan de moeite waard zijn...)