Verslag van de eclipsreis naar Réunion

Datum: 
27 augustus 2016 tot 10 september 2016

Op 1 september ll. waren 51 Urania eclipsreizigers op het Franse eiland Réunion getuige van een schitterende ringvormige zonsverduistering.

Voor en na de eclips maakten ze een rondreis over dit eiland waarvan de natuur alleen maar in superlatieven kan beschreven worden. En eindigden ze met enkele relaxe dagen op het exotische buureiland Mauritius.

Hieronder een reisverslagje... Benieuwd naar meer foto's? Bekijk het online foto-album van deze reis!

En wil je echt ALLES weten over deze reis, lees dan het eclipsreis-naslagwerk van Freddy Hordies!

 

Gelukkige astroreizigers na een geslaagde eclips!

 

Met de trein....

.... waren we er bijna niet geweest.... Want de TGV die ons van Brussel-Zuid naar de Parijse luchthaven Charles de Gaulle moet brengen, heeft meer dan een half uur vertraging. En met een zeer krappe aansluitingstijd (dank u, Air Austral....) beginnen we in de trein al behoorlijk te zweten... (misschien kwam dat zweten ook wel omdat het buiten meer dan 30° Celcius was...). Een klein bom-alarmpje op de luchthaven dat de check-in voor onze vlucht een tijdje stillegt, is onze redding... Oef, iedereen aan boord en wijle weg...

La Réunion

Een goeie 11 uur later landen we op Roland Garros, Frankrijks zuidelijkste luchthaven. De groep splitst zich in twee, en elke groep begint aan zijn Réunion avontuur. We maken dezelfde rondreis, maar in tegengestelde zin en ongeveer halverwege zullen we mekaar tegenkomen, op de eclipslocatie. Goed geregeld, toch?

Roland Garros, dan denkt u natuurlijk aan tennis, en aan Parijs.

Maar Roland Garros was een inwoner van Réunion, een vliegenier-held uit W.O.I. Zijn standbeeld staat in de hoofdstad St. Denis en de luchthaven van Réunion is naar hem genoemd.

 

Is Réunion een mooi eiland, vraagt u? Mooi.... dat is een understatement. De landschappen hier zijn de overtreffende trap van mooi. Indrukwekkend. Groots. Majestueus. Adembenemend. Vooral als de bus een nog grotere bus tegenkomt die in tegengestelde richting rijdt, in een haarspeldbocht op een smalle bergweg.... Maar we hebben een prima chauffeur dus we blijven rustig ademen.

 

En dan is er die vulkaan. Eén van de actiefste ter wereld. "Uitbarsting waarschijnlijk in de komende dagen", zegt het plakkaatje. Inderdaad, want exact één dag na onze terugkeer in België, doét de Piton de la Fournaise het weer.... Tja, een mens kan niet alles hebben, denken we dan maar.... We genoten alleszins van het buitenaardse landschap daarboven aan de Pas de Bellecombe.

(P.S. Hier nog een prachtig filmpje van de uitbarsting van 11 september 2016).

 

Réunion is een tropisch eiland en dat zullen we geweten hebben. Exotische bloemen, kruiden en specerijen, planten die thuis in de huiskamer amper overleven,.... we komen het allemaal tegen in de botanische tuinen die we bezoeken en tijdens de wandelingen die we maken. We leren hoeveel tijd en werk er verloopt tussen orchidee en vanillestokje (veel....) en snuiven etherische oliën rechtstreeks uit het ambachtelijke distilleervat.

 

Suikerriet hier, suikerriet waar?  Suikerriet ginder en suikerriet daar. Wat groeit er in mijnen hof in Réunion? Suikerriet! Een bezoek aan een "sucrerie"mag dus niet ontbreken. En wat is het lekkerste bijproduct van suikerriet? Rum! Schol, doe ze nog eens vol!

 

Een eiland, dan gaan we toch lekker in zee zwemmen, zegt u? Op Réunion is dat misschien niet zo'n goed idee. Tenzij u deel van de voedselketen wilt worden. Prachtige kusten, golven waar je uren naar kan kijken. Hou het vooral bij kijken. Want Réunion is een paradijs voor haaien. En niet van de minsten.... Tijgerhaaien, Witte haaien. Je ziet ze liever op National Geographic dan wanneer je pootje baadt...

 

 

Op enkele plaatsen, waar de kust beschermd wordt door een koraalrif, of door speciaal aangebrachte stalen netten die de haaien op afstand moeten houden, is er wel zwemgelegenheid in zee. Wij blijven veiligheidshalve toch maar op het droge... en drinken voor alle zekerheid nog een "petit ponche"...

 

Een bezoek aan de lokale sterrenwacht mag natuurlijk niet ontbreken op een Urania reis! We maken kennis met de didactische opstellingen en de telescopen van het Observatoire de Makes.

 

 

Eclips!

Op 1 september is er de ringvormige eclips, de hoofdreden waarvoor we naar dit exotische eiland gekomen zijn. We verblijven op dat moment in het mooie Palm Hotel & Spa, dichtbij het zuidelijkste punt van Réunion en dus zo dicht mogelijk bij de centrale lijn. Maar de weersomstandigheden blijken hier niet optimaal te zijn. Omwille van de passaatwinden, is er hier in de lokale winter toch wel meer bewolking dan verder westwaarts... Gelukkig hebben we ook plaatsen gereserveerd in het lokale eclipsdorp, opgezet door het Observatoire de Makes in samenwerking met de toeristische dienst van het eiland, een 15-tal kilometer in de richting van de meer heldere hemels. Een goeie beslissing, zo blijkt... 

Het Palm Hotel & Spa, een comfortabele en mooie eclipslocatie, ware het niet dat er nogal wat wolken waren...

De eclipsochtend start onder een blauwe hemel, maar al snel neemt de bewolking toe. We beslissen om alsnog naar het eclipsdorp te vertrekken...

 

Het eclipsdorp is in twee delen verdeeld. Het deel voor het grote publiek heeft eet- en drinkkraampjes, een reuzegroot scherm waar het live-beeld van de zon geprojecteerd wordt, en panelen voorzien van "kijkgaten met zonnefilters", om iedereen veilig naar de zon te laten kijken. De opkomst is dubbel zo groot als verwacht, dus het is er koppen-lopen en er heerst een gezellige festival-sfeer.  Op het deel voorzien voor de amateur-astronomen is het een pak rustiger, maar de ambience is niet ver weg! We zijn heel tevreden met de gekozen waarnemingslocatie. Enige spelbreker is de wind, die stormachtig mag genoemd worden. Allerhande constructies moeten de statieven waarop de camera's en telescopen staan, verzwaren om te beletten dat ze omwaaien. Niet altijd succesvol.... de schade blijft gelukkig beperkt. Op zeker moment komen er toch nog enkele wolken dreigen, maar het blijft bij dreigen en we voegen een geslaagde eclips toe aan onze lijst! Wat 's avonds natuurlijk op gepaste wijze gevierd wordt.

Veel volk en ambiance in het eclipsdorp, waar de astronomen van het Observatoire de Makes zorgen voor projectie van de zon op een megagroot scherm.

 

Wij vatten post op de weide die voorbehouden is aan de amateur-astronomen. Dicht genoeg bij de overvolle weide van het grote publiek om mee te kunnen genieten van de sfeer, ver genoeg om comfortabel te kunnen waarnemen en fotograferen.

 

Ringvormgie fase van de eclips.  Astroreiziger Geert Vandenbulcke maakte echter veel betere foto's.... zoals deze, of deze...

 

Geslaagde eclips = champagne!

 

Mauritius

Om de reis relax af te sluiten, vliegen we door naar top-strandbestemming Mauritius.  Drie dagen chillen met de voeten in het water en de cocktail in de hand... Ja toch? Nee hoor.... De gemiddelde astroreiziger is niet van het zittende type. Sommigen hadden al van thuis uit extra uitstappen geboekt (walvissen/dolfijnen spotten, bezoek aan naburig natuurreservaat-eilandje,....), anderen maken ter plaatse nog de nodige plannen.  Maar mét genoeg tijd om ook nog te genieten van het 5 * resort annex zwembad/strand/zee/spa/natjes & droogjes....

Er zijn slechtere plaatsen om 's ochtends wakker te worden dan het Heritage Le Telfair Resort & Spa, op Mauritius....

 

En zo komt er ook aan deze mooie reis een einde. Air Austral brengt ons veilig en tijdig weer in Parijs, de TGV is deze keer stipt op tijd en we komen thuis met even mooi weer als we vertrokken. Meer moet dat niet zijn!

Het aftellen naar de volgende eclipsreis (Chili -ringvormige eclips in combinatie met wijnreis) is begonnen.

Meer foto's van de voorbije reis in het online foto-album.