Verslag van de poollichtreis naar IJsland

Datum: 
17 februari 2015 tot 22 februari 2015

Aankomen op IJsland in de winter is niet altijd even simpel. Ons vliegtuig moest enkele rondjes cirkelen alvorens we de landing konden wagen in een felle sneeuwstorm. Dadelijk was duidelijk dat het hier nog altijd wintert! De ringweg was afgesloten door het noodweer, maar gelukkig hadden wij een superjeep ter beschikking die overal doorgeraakt. Via kleine wegen vertrokken we richting Hotel Borealis. We deden nog een paar pogingen om onderweg een paar bezienswaardigheden te bekijken, maar er was geen beginnen aan...

 

 

 

Eén van de hoogtepunten van de reis was het bezoek aan de Eyafjallaljökull vulkaan. Deze vulkaan werd wereldnieuws toen hij in maart-april 2010 tot uitbarsting kwam en zoveel vulkanische asse produceerde dat hij het vliegverkeer in gans Europa gedurende zes dagen lam legde. Meer dan 40 landen werden getroffen door de gevolgen van deze eruptie.

 

 Vandaag kunnen we echter met onze superjeep door een onwaarschijnlijk mooi landschap rijden tot aan de ijsgrot van de gletsjer die de vulkaan bedekt. De naam Eyafjallajökull betekent zoveel als eiland-berg-gletjser. En onder deze gletsjer huist de gevaarlijke vulkaan die geschiedenis schreef.

 

 Een wandeling door diepsneeuw, ijzige ondergrond en een stukje gletsjerrivier brengt ons uiteindelijk bij de ijsgrot.

 Vlak voor ons zien we een gat tussen de twee bergen, dit is het gebied waar de vulkaan doorbrak en het landschap drastisch veranderde.

 

Op de terugweg uit Thorsmörk stoppen we bij de Seljalandsfoss.

 Het zwarte strand bij Vik, uitgeroepen tot een van de tien mooiste stranden ter wereld, is imposant. Krachtige golven beuken er tegen de kliffen. De rotsen in zee zijn volgens de IJslandse sagen versteende trollen, die druk doende waren een schip aan land te trekken om het daar te beroven op het moment dat de zon opkwam. En zonlicht doet trollen verstenen...

In de verte zien we het silhouette van de Westmaneilanden, waar in 1963 het nieuwe eiland Surtsey ontstond.

De indrukwekkende Skogafoss is een obligate stop voor iedereen die de Ringweg volgt.

 

We rijden verder naar het oosten en komen in het gebied waar de talrijke gletsjertongen van de Vatnajökull vlak bij zee uitmonden. Hier bevindt zich het wereldberoemde gletsjermeer Jökulsarlon. Talrijke filmscènes werden hier opnomen o.m Tomb Raider, Batman begins en de James Bond films A view to a kill en Die another day.

De zon is van de partij en het uitzicht is dan ook grandioos

In de verte zien we zeehonden liggen aan de rand van de gletsjer.  En af en toe zwemt er ook een ijsbeer in Jökulsarlon.

 

 

Een mooiere plek voor een groepsfoto kan je moeilijk bedenken.

Op het strand spoelen de restanten aan van de ijschotsen die door de stroming de zee in werden gedreven.

Ze geven vaak aanleiding tot prachtige ijssculpturen.

 

Dirk en Serge poseren voor het gletjsermeer...

Een bezoek aan het park Skaftafell en gelijknamige gletjser

 

 

 

Zelfs in de winter is het druk op de Golden Cirkel en zijn hoogtepunten zoals Geysir. Hier zien we de Strokkur spuiten.

Geotherhmische energie is er te over in IJsland, voldoende zelfs om er broeikasten mee te verwarmen. We genieten zowaar van een heerlijke tomatensoep in een tomatenserre. Verser kan het niet zijn. Het enige wat moet ingevoerd worden zijn hommels voor de bevruchting.

IJslandse paarden stammen rechtstreeks af van de Viking paarden en trotseren met gemak (en een dikke pels) de koude wintermaanden. Maar nieuwsgierig als ze zijn komen ze direkt aangelopen naar de fotografen.

 

Het poollicht is ook weer van de partij. Hoewel de weersituatie de eerste dagen niet veelbelovend was, mag je in IJsland nooit wanhopen. Het weer is er zeer wisselvallig en na sneeuw komt er weer zonneschijn, of beter nog poollicht. Vanuit het Hotel Laki zagen we statisch poollicht aan de horizon, dat in de loop van de avond wel iets actiever werd.

 

 

Maar voor echt poollichtspektakel moesten we wachten tot de voorlaatste avond, vanuit Hotel Glymur aan de Walvisfjord. Deze plek krijgt ondertussen al een reputatie bij de Urania reizen, want hier hadden al bij iedere overnachting poollicht...je zou voor minder terugkeren!

 

Een moeilijke opdracht, en ja het kon beter, maar toch een onvergetelijke herinnering: een groepsoto onder het poollicht!

 

 Deelnemer Thierry Pauwels maakte een geslaagde timelapse opname van het poollicht.