Urania-bezoekerscentrum

 

  

  

  

Wat valt er te beleven?

Thema- en vaste tentoonstelling

"eclipsen, overgangen en bedekkingen!" is onze huidige thematentoonstelling. Via deze tentoonstelling wordt aandacht besteed aan eclipsen, overgangen en bedekkingen, dit naar aanleiding van de gedeeltelijke zonsverduistering van dinsdagmiddag 25 oktober 2022.

  

               

De vaste tentoonstelling spitst zich toe op meteorieten en kometen. Wil je weten waar deze stenen vandaan komen en welke gevolgen een impact heeft voor onze planeet? Je vindt de antwoorden via leerzame tentoonstellingspanelen en interactieve beeldschermen. En test nadien zeker je opgedane kennis in de digitale astroquiz!

    

 

 

Schaalmodel zonnestelsel

Kom alles te weten over ons zonnestelsel aan de hand van boeiende panelen waarop de hemellichamen in ons zonnestelsel van naderbij bekeken worden. De afstanden tussen en de grootte van de planeten komen aan bod in het 12 meter lange schaalmodel. 

 

 

 

Planetarium

Maar liefst 3500 sterren flonkeren aan het planetarium-firmament! Urania heeft sinds september 2019 een prachtig nieuw planetarium met een 8-meter koepel. 45 toeschouwers kunnen in zeer comfortabele zetels kennismaken met de sterrenhemel. Onze planetariumgidsen tonen je het hemelgewelf zoals je hem tijdens een ideale, pikdonkere heldere nacht kan bewonderen! Ze leren je de sterrenbeelden herkennen en nemen je mee op een reis langs de sterrenhemel.

 

Full-dome of 360° films

Naast de Zeiss ZKP-2 projector van de Antwerpse ZOO beschikt Urania ook over een full-dome projector waarmee op de koepel met een beeldveld van 360° films over astromomie en ruimtevaart kunnen geprojecteerd worden.

 

Waarnemingstoren 

In de Urania-waarnemingstoren bekijk je de 40cm Cassegrain (Gobelijn-telescoop) en kom je te weten hoe zo'n telescoop werkt. Bij helder weer kijk je zelf naar de zon, de maan, de planeten en of de heldere deep-sky objecten.

  

 

Urania Astrobar 

In de Astrobar geniet je van drankje of een kleine snack voor of na de planetariumvoorstelling/rondleiding.

 

Urania Astroshop

In de Urania Astroshop vind je het grootste gamma sterrenkundige producten in België. Het assortiment bestaat uit meer dan 800 artikelen. Of het nu een boek, blu ray, poster, atlas, globe of weerstation is, je vindt het er allemaal. Ook telescopen, verrekijkers, oculairs en andere accessoires worden verkocht voor zowel kinderen, beginners als gevorderden.

 

Ticketprijs: 10 euro voor de kinder voorstelling en 11 euro voor de publieke voorstelling

Filmprogrammatie: zie ticketing-pagina's

Kindervoorstellingen

Publieke voorstellingen

  

Overzicht films

Op planetenjacht: Nederlandstalige 360° kinderanimatiefilm  

Celeste krijgt tijdens een slapeloze nacht het bezoek van de mysterieuze Moon en zijn lichtgevende helpers. Het nieuwsgierige meisje weet al bijzonder veel over het zonnestelsel maar gaat samen met Moon op zoek naar planeten rond andere sterren. Deze exoplaneten zijn erg moeilijk te vinden en te onderzoeken. Toch slagen ze er samen in om detectiemethoden te ontrafelen en volgen er spectaculaire ontdekkingen. Zo wordt de 'planetenjacht' van astrofysici begrijpbaar en op kinderniveau voorgesteld. We verkennen tussendoor exoplaneten vol vulkanen, ijswerelden en zelfs superaardes. Vinden we ook een leefbare planeet, zoals de aarde, rond een andere ster?

 

 

LUCIA EN HET METEORIETENMYSTERIE: Nederlandstalige 360° kinderanimatiefilm 

We gaan op verkenning met Lars, de ijsbeer, en Robin, de pinguïn. Ze reizen met hun ruimteboot Polaris om het poollicht nader te bestuderen. Wanneer ze echter geraakt worden door een meteoriet crashen ze aan de voet van een oude Maya tempel en ontmoeten ze Lucia, een pittige kolibrie die gek is van rotsen. Zij vertelt hen de legende van de ‘lichtgevende stenen’. Meteoren, of vallende sterren – de ‘lichtgevende stenen’ – intrigeren hen allemaal. Op zoek naar antwoorden gaan ze op pad naar de Maan, langs de planetoïdengordel en belanden ze uiteindelijk op een komeetkern. Op die manier leren ze allerlei nieuwe dingen en weetjes over het zonnestelsel.

 

 

  

MARS 1001

Het jaar 2031. Een internationaal team van astronauten maakt zich klaar om in te schepen op de eerste interplanetaire vlucht in de geschiedenis van de mensheid, de eerste bemande missie naar Mars!

Reporter Miles O'Brien brengt live verslag uit vanuit zijn Space Headquarters TV Studio in New York over de belevinissen van de bemanning op hun 1001-dagen durende missie.

We zijn getuige vanop de eerste rij van hun dappere poging om mensen naar Mars en daarna veilig terug thuis te brengen....

 

  

 

Van aarde tot universum: over sterrenkunde

De nachtelijke sterrenhemel spreekt bij iedereen tot de verbeelding. Al eeuwenlang proberen we de daarin liggende mysteries van het universum te ontrafelen. Vandaag zorgen telescopen en ruimtemissies voor spectaculaire veranderingen in ons denken over de kosmos. Deze voorstelling neemt de bezoeker mee op ontdekkingsreis doorheen het uitgestrekte heelal. Vertrekken doen we bij de Oude Grieken en hun geocentrisch wereldbeeld. Langzaam aan laten moderne technologie en gigantische telescopen onze werkelijke plaats tussen de sterren zien. We leven op een kleine blauwe planeet in een onopvallende uithoek van een reusachtig sterrenstelsel. Onderweg komen we meer te weten over de planeten van ons zonnestelsel, soorten nevels en sterrenhopen. 

 

De Zon - ster van het leven

Onze centrale ster levert energie aan de Aarde sinds haar ontstaan, meer dan vier miljard jaar terug. Ze bepaalt zo de activiteit in de atmosfeer en is van belang voor alle leven op Aarde. De passage van de vurige schijf van de Zon aan de hemel – van dag tot dag, van maand tot maand – was een manier om de tijd bij te houden voor talloze beschavingen in het verleden. Onze Zon is een ‘gele dwergster’, maar laat je door deze term niet misleiden: elke seconde verbruikt onze Zon 600 miljoen ton waterstof en ze bevat 500 keer meer massa dan alle planeten samen. Ervaar de unieke beelden van het heftige zonsoppervlak en ontdek de geheimen van de belangrijkste ster in ons leven.  

 

 

Missie planetoïde

In deze voorstelling neemt Lieven Scheire ons mee op een epische reis om te ontdekken hoe planetoïden zowel een gevaar als een kans vormen. Het gevaar ligt in de mogelijkheid van een catastrofale botsing met de aarde; de opportuniteit is de fascinerende gedachte dat planetoïden een tussenstap kunnen vormen om andere werelden te verkennen en het zonnestelsel te doorkruisen. De uitdagingen zijn enorm, maar zo’n extreme missie zou er uiteindelijk kunnen toe leiden dat we onze planeet kunnen beschermen en andere planeten gaan bewonen.

Ga mee op ontdekking hoe astronauten een planetoïde kunnen bereiken en hoe de mensheid beter kan worden van dit avontuur.

 

 

 

  

     

 

 

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!